4 orvosi rejtély, amit a doktorok máig nem tudtak megfejteni

Zabolai Margit
Írta: ,
4 orvosi rejtély, amit a doktorok máig nem tudtak megfejteni

Kép forrása: pexels

Az emberi test furcsaságai néha azokat is meglepik, akik egyébként legavatottabb ismerői. Az alábbi esetekkel kapcsolatban máig értetlenül áll a tudomány is, vagy, ha valamiféle magyarázatot találtak is, még mindig nem tudják, mi okozza a szokatlan jelenségeket, amelyekkel még a legtöbbet látott orvosok többsége sem találkozik egész praxisa során.

A lány, aki nem öregedett

Brooke Greenberg fiatalon, 20 éves korában távozott az élők sorából, de még életében megoldatlan kihívás elé állította az orvosokat. A lány ugyanis 5 éves korában egészen egyszerűen megállt az öregedésben: bár addig normális ütemben fejlődött, 5 éves kora után csak a haja és a körmei nőttek tovább.

4 orvosi rejtély, amit a doktorok máig nem tudtak megfejteniA lány kórtörténetében nem szerepelt semmi szokatlan azon kívül, hogy koraszülött volt, sem a szüleinek, sem a testvéreinek nem volt semmiféle betegsége, és hiába végeztek több genetikai vizsgálatot is, nem találtak arra utaló jelet, hogy Brooke-nak bármiféle eltérést mutatnának a normálistól az öregedésért felelős génjei.

Az őt vizsgáló orvosok és az esetével azóta foglalkozó tudósok Brooke állapotát X szindrómaként emlegetik, magyarázatot azonban máig nem találtak rá.

 

„Önéletrajzi” emlékezőképesség

Életünk fontosabb és néha kevésbé fontosabb eseményeinek részleteire a legtöbben jól emlékszünk, de Jill Price-nak ha bármilyen dátumot megadsz az életéből, pontosan fel tudja idézni, hogy hol volt, mit csinált, kivel találkozott, és mit beszélgettek. Ő az első páciens, akit 2006-ban HSAM-mel (highly superior autobiographical memory) diagnosztizáltak.

Az állapot lényege, hogy Price szó szerint élete minden egyes apró pillanatát, pontosan és minden részletre kiterjedően fel tudja idézni.

Azóta már több felnőttet, sőt gyereket is diagnosztizáltak HSAM-mel, a kérdés azonban, amire az orvosok sem tudják a választ, hogy vajon miért van egyeseknek szuper-memóriája, és másoknak miért nincs. Ugyan a HSAM-eseknél észrevettek bizonyos agyi eltéréseket a normál memóriával rendelkező emberekhez képest, ám még azt sem tudják, hogy ez az eltérés okozza a kivételes memóriát, vagy a kivételes memória használatának következménye az agyi változás.

4 orvosi rejtély, amit a doktorok máig nem tudtak megfejteni
Kép forrása: anomalien.com

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!