Megérzed ha néznek vagy gondolnak rád? A magyarázat nyomában

Szirák Viki
Írta: ,
Megérzed ha néznek vagy gondolnak rád? A magyarázat nyomában

Kép forrása: mne_len/depositphotos.com

Veled is történt már olyan, hogy ültél a buszon, és hirtelen azt érezted, hogy valaki néz téged? Körbetekintettél, és már láttad is, ki figyel. Vagy épp főztél a konyhában, amikor egy ismerősöd eszedbe jutott, és abban a pillanatban megcsörrent a mobilod, mert ő keresett. De vajon mi ezeknek az oka?

Ezekkel a jelenségekkel már számtalan tudós és kutató foglalkozott, hiszen sokszor tudományos magyarázat áll a kérdés mögött. Mi azt gondoljuk, talán a hatodik érzékünk lépett aktivitásba, és ennek köszönhetően tudjuk megmondani, ki figyel, vagy ki gondol épp ránk. De a szakértők szerint nem feltétlenül ez a magyarázat; vegyük példának azt, amikor valaki néz téged. Noha a kutatók még nem tudják, mi a pontos oka a megérzésünknek, annyi biztos, hogy a látásunkban az agyunknak legalább tíz területe játszik szerepet. Más részei dolgozzák fel azt, amit látunk, és megint más részei azt figyelik, van-e a közelünkben veszély.

Valószínűleg, amikor az agyad érzékeli, hogy valaki nem csak téged néz, de a fejével is feléd fordul, az talán valamiféle rejtett fenyegetettséget jelent. Ezért figyelmeztet téged arra, nézz oda, hogy jobban feldolgozd, mi történik.

Egy másik magyarázat szerint az emberi természet is szerepet játszik ebben, hiszen szociális lények vagyunk, és szükségünk van társaságra – ezért automatikusan emiatt is észreveszed, ha valaki néz téged.

Te is megérzed, ha néznek vagy gondolnak rád? A magyarázat nyomábanKép forrása: GaudiLab/depositphotos.com

Vannak kivételes alkalmak

De mi van akkor, ha úgy érzed meg magadon valaki tekintetét, amikor épp háttal állsz neki? Ilyenkor nem látod, hogy megmozdulna a feje, így ez a kérdés továbbra is megválaszolatlan marad. Szakértők természetesen már ezzel is foglalkoztak, és egy 2013-as kutatás szerint ez igazából csak természetes reakció

A biztonságod érdekében az agyad úgy van beállítva, hogy ha mögötted sétál valaki, automatikusan azt gondolod, hogy téged figyel.

Így felkészülsz egy esetleges veszélyhelyzetre, még akkor is, ha épp nem történik semmi, és ezzel tisztában is vagy. Ezt egy pszichológus, Colin Clifford is megerősítette: amikor az emberek nem tudják megmondani, hogy a másik fél hova néz, automatikusan azt gondolják, hogy őket figyeli.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató