A matematikai szorongás – miért félnek a számoktól a nők?

Írta: ,
A cinikus humán beállítottságú emberek azt mondják, ahogy a matek nem embernek való. Aztán ott a tény, hogy a matek az egyetlen dolog, amiben nincs hazugság. És azt is mondják, hogy aki elmélyül a matematikában, annak kifinomultabb a gondolkodásmódja, jobbak a képességei, jobban működik a logikus gondolkodás.
Pitagorasz-tétel és társaik

Számos hasznos alapdolog van, amit matematikából megtanultunk, és hasznát vesszük az életben. Vannak bizonyos szakmák, melyeknél felületet, területet kell számolni, így ismerni kell az összes mértani test paramétereinek kiszámolási módját. 

Ám alapvetően az emberek nagy része nem használja a matematikaórákon tanultakat. Vannak, akiket ki lehet üldözni vele a világból, gyerekek százai szoronganak a „matekóra rémétől”. 
 
A matematika alapvetően egy játék, egy igen bonyolult játék. Ekként kellene tanítani a gyerekeknek az iskolában – eleinte. Ezt tette Obádovics Gyula Matematika című könyvével, melyet nem nagyon látok a gyerekek polcain...
A matematikai szorongás

Olyan szorongás, melyet valaki készségétől függetlenül érez. A matematikai szorongás mérhető egy skálán, melyet 1972-ben fejlesztettek ki. 

A teszt alapján – mely ezt méri – kiderült, hogy a szorongás összefügg a gyenge teljesítménnyel, és matematikával kapcsolatos negatív hozzáállással, a matek elkerülésével az életben. 
 
A baj ezzel az, hogy aki elkerüli a matematikát, annak tudása is kisebb lesz, így még több kudarc fogja érni a matematikával kapcsolatban. 
 
Minél nehezebb a feladat, annál nagyobb maga a szorongás, így a hibalehetőség is. Hivatalosan ezt úgy fogalmazták meg, hogy a nyomás, nyugtalanság és félelem interferál a matematikai teljesítménnyel.