Mi történne a világgal, ha 5 másodpercre nem lenne oxigén?

Kerekes Vivien
Írta: ,
Mi történne a világgal, ha 5 másodpercre nem lenne oxigén?

Te belegondoltál már abba, mi történne a környezetedben, ha mindössze 5 másodpercre hirtelen eltűnne minden oxigén? Elsőre nem tűnik különösnek a dolog, hiszen ennyi ideig bárki vissza tudja tartani a lélegzetét, csakhogy ennek valójában sokkal erőteljesebb következményei lennének. A BuzzFeed csapata elgondolkodott a kérdésen, és összegyűjtötték, milyen meglepő dolgok történnének a Földön mindössze 5 másodpercnyi oxigén-szünet alatt.

Testi következmények Kép forrása: dailymakeover.com

Képzeld el, hogy épp a strandon pihensz a nyári hőségben, amikor elfogy az oxigén pár másodpercre. Az eredmény: te, és rajtad kívül mindenki más napokig fájdítaná a bőrét, ugyanis azonnal leégnétek a napon.

Ennek az az oka, hogy a levegőben található oxigén molekulák segítenek megóvni az UV-sugaraktól; ha ez hirtelen elfogy, a "védőréteg" is köddé válik.

Miután az oxigén eltűnik a levegőből, elveszítenénk a légnyomás körülbelül 21%-át. Ez pedig elég ijesztő körülményekhez vezetne: a belső fülünk erősen sérülne, sőt, fel is robbanna.

Természetbeli változások Kép forrása: nevsepic.com

Mivel sokkal kevesebb olyan részecske lenne a levegőben, amely képes visszaverni a fényt, hirtelen besötétedne az ég. Olyannyira, hogy majdnem koromsötét lenne a nap minden szakaszában.

Ráadásul a vízkészletre is negatív hatással lenne ez a néhány másodpercnyi szünet. A víz egyharmada oxigénből áll, enélkül a benne található hidrogén gázzá alakulna, és a mennyisége is erőteljesen megnövekedne.

Az óceánok elkezdenének párologni, majd szépen lassan kikerülnének a bolygóról a világűrbe – akárcsak a hidrogén.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba