Magyarország 4 legfurcsább természeti képződménye – Élőben is látnod kell őket

Boros Mariann
Írta: ,
Magyarország 4 legfurcsább természeti képződménye – Élőben is látnod kell őket

Kép forrása: Wikipedia

Nem feltétlenül kell külföldre menned, ha különleges, ritka természeti csodákat keresel, hiszen Magyarország is bővelkedik a szokatlan, olykor meghökkentő képződményekben. Nézd meg, melyek hazánk legérdekesebb, természet alkotta formái!

Kazári riolittufa

Salgótarján közelében található az 1800 lelket számláló Kazár község, mely különleges képződményéről, a riolittufáról híres. A szürkés-fehéres, mélyen barázdált sziklafal vonulatai közel egy hektárnyi területen húzódnak.

A riolittufa keletkezése mintegy 20 millió évvel ezelőttre tehető – a kutatások szerint a Mátra egykori vulkánkitöréseinek szórt anyagából jött létre, melyet az évek során a víz munkája formált, és benne kuszán ágazó árkokat és kúpokat hozott létre.

Kép forrása: tourinform.hu

Európában a kazárin kívül csak Törökországban találni hasonló természeti képződményt, de a világon összesen is csupán hat helyen alakult ki hasonló riolittufa. Ha úgy döntesz, hogy felfedezed a környéket, lehetőleg száraz időt válassz a kirándulásra, nyirkos, esős időben a sziklák csúszóssá válhatnak.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!