Tudtad, hogy ezek mind magyar találmányok? Teszteld a tudásod!

Zabolai Margit
Írta: ,
Tudtad, hogy ezek mind magyar találmányok? Teszteld a tudásod!

A magyarok keze mindenben ott van – szoktuk mondani, és noha ez így ebben a formában talán túlzás, az tény, hogy sok olyan találmány gazdagította a világot, amit magyar, vagy magyar származású tudós alkotott meg. Most csak hármat gyűjtöttünk össze, de vigyázz, mert egyre nehezednek! Te tudod, melyik kihez tartozik?

Golyóstoll

A golyóstollat vagy töltőtollat egy magyar újságíró találta fel, aki észrevette, hogy az újságok nyomására használt tinta sokkal gyorsabban szárad, így nem maszatolja össze a papírt.

Hogy a toll mégis működőképes legyen, a belsejébe egy kis golyót szerkesztett, ami a tollhegybe vezeti a tintát, így született meg a ma már világszerte ismert és használt golyóstoll.

Van a világon olyan nyelv, ahol még a feltaláló nevét is használják a toll megnevezésére – de ki is volt ő?

Kattints, és kiderül a válasz! Kép forrása: Wikipédia

Bíró László József Budapesten, egészen pontosan a Nagymező utca 24. szám alatt látta meg a napvilágot, igaz, végül 86 évesen, Buenos Aires-ben hunyt el.

Újságíróként és festőként is tevékenykedett, és 20 kisebb találmányát jegyeztette be, de egyik sem lett olyan népszerű, mint a golyóstoll, amiről nyugodtan mondhatjuk, hogy forradalmasította az írást.

Az Egyesült Államok bizonyos részein még ma is vannak, akik a golyóstollat biro-nak hívják, igaz, talán nem is sejtik, honnan ered a különös hangzású név.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!