„Mi is van ezzel a Trianon-nal?” 7 sztereotípia a magyarokról, ami sajnos minden külföldinek eszébe jut

Zabolai Margit
Írta: ,
„Mi is van ezzel a Trianon-nal?” 7 sztereotípia a magyarokról, ami sajnos minden külföldinek eszébe jut

Nemrégiben volt szerencsém részt venni egy nemzetközi újságíró konferencián, ahol a számos, életre szóló tapasztalat között az is emlékezetes volt, hogy megtapasztalhattam, 20 különböző ország fiai és lányai hogyan néznek a magyarokra. Sztereotípiák persze minden nemzetről vannak, némelyeknek alapja is van, mások teljesen légből kapottak, mégis érdekes volt hallani, mi jut eszébe másoknak először a magyarokról. Íme, az én tapasztalataim.

Gulyásleves és fröccs

Aki valaha járt már Magyarországon, annak a gasztronómia biztosan eszébe jut.

A gulashként emlegetett gulyáslevesről ódákat zengtek, de aki megkóstolta, a lángost is imádta, noha volt, aki hozzátette, nem érti, hogyan lehet mindent olajban kisütni, de tény, hogy a lángos esetében ez működik.

Lévén alapvetően fiatalokkal találkoztam, a fröccs is népszerű volt, igaz, ennek a nevére jóformán senki nem emlékszik, csak a körülírásból derül ki, mire is gondolnak.

Félünk a hidegtől

Személy szerint az egyik kedvenc sztereotípiám az amerikaiaktól jön, és mindig jót derülök, ha hallom.

A légkondi nemzedéke szerint a magyaroknak valamiféle averziója van a hideggel kapcsolatban, és egyszerűen szeretjük melegen tartani magunkat.

Ők azt állítják, nem lehet felfázni attól, ha mezítláb sétálsz a padlón, áprilisban ülsz a hideg kövön, vagy vizes hajjal mész az utcára, ahogy az autóban sem kapsz fülgyulladást a huzattól, és a légkonditól sem fázik meg senki.

Ezt még soha nem sikerült úgy végighallgatnom, hogy ne próbálnám őket meggyőzni az ellenkezőjéről, pedig tudom, hogy kinevetnek. Sebaj, az nevet, aki utoljára kap fülgyulladást!