Legősibb, zamatokban gazdag, világhírű italunk: a pálinka

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
Legősibb, zamatokban gazdag, világhírű italunk: a pálinka

Védett hungarikumunk, egyik legősibb italunk a pálinka. Az alföldi gyümölcsökből előállított pálinka a világon a legzamatosabb. Kizárólag magyar földön termett alapanyagokból készül, cukor és adalékanyagok hozzáadása nélkül, még a gyümölcsvelőt is tartalmazza. Cikkünkben sok egyéb érdekességet is olvashatsz róla.

Az igazi pálinka

A híres magyar pálinkák neve magában foglalja a kiváló minőségű alapanyag és a származási hely nevét (pl. gönci kajszibarack pálinka, szatmári szilvapálinka, újfehértói meggypálinka). A pálinkatörvény értelmében színtiszta gyümölcsből van, vagyis nem tartalmazhat sűrítményt, aszalmányt és szárítmányt.

Szintén alapvető követelmény, hogy Magyarországon gyártják és palackozzák. Ha az ital a magas minőségi követelményektől akár csak egy tényező tekintetében eltér, már nem tekinthető pálinkának, az üveg címkéjére már nem írhatják rá ezt a megnevezést.
Története
Az első pálinkák Ázsiában, tejből készültek, pl. a mongolok kumisznak hívják. (Tudtad, hogy a 8. században az arabok alkották meg az „alkohol” szót, az „alkimista” szó alapján?)
Hazánkban a pálinkafőzés a 18. századi parasztportákon, uradalmakban és kolostorokban kezdődött. Kezdetben agyagedényeket használtak erre a célra. Később megjelentek a pálinkafőző céhek, majd a pálinkafőző gyárak is. 
 
Azok az emberek, akik a szeszfőzéssel foglalkoztak, hamar rájöttek, hogy a jó pálinkához jó minőségű, egészséges és sértetlen alapanyag, tiszta körülmények és sok türelem szükséges. 

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!