Brájen is a listán van! Íme az utóbbi évek legnépszerűbb babanevei

Boros Mariann
Írta: ,
Brájen is a listán van! Íme az utóbbi évek legnépszerűbb babanevei

Bár hazánkban is egyre több teljesen új keresztnevet anyakönyveznek, egy adott évben akár több ezer újszülött kapja meg ugyanazt a nevet. A statisztikák alapján szépen nyomon követhető, hogyan változik a névválasztási kedv – cikkünkben az elmúlt évek leggyakrabban adott keresztneveit gyűjtöttük össze!

Anna örök Kép forrása: jane.com

A héberből átvett Anna vitathatatlanul a leggyakrabban adott női név hazánkban. Már az Árpád-korban is sokszor kapták ezt a nevet a lánygyermekek, népszerűsége pedig évszázadokon át kitartott. A hatvanas években aztán ez csökkenni kezdett, 1980-ra már az első 25 leggyakrabban adott női név között sem szerepelt, majd a kilencvenes években ismét felkapták, és népszerűsége újra nőtt.

Olyannyira, hogy 2003-ban már az első volt a leggyakrabban adott női nevek listáján, és eme helyezését tartotta is további öt évig, mígnem 2009-ben kiütötte a nyeregből az egzotikus hangzású Jázmin, mely a következő évben is bitorolta a trónt.

Aztán 2011-ben Hanna vette át a vezetést, aki azóta is minden évben a lista élén áll, Anna pedig továbbra is ezüstérmes a képzeletbeli dobogón.

Bence, Máté és társaik Kép forrása: babble.com

Mondhatnánk, hogy a Bence a fiúnevek Annája, ugyanis miután 2001-ben átvette a vezetést az előző év listavezetőjétől, Dánieltől, folyamatosan az élen áll.

A legnépszerűbb fiúnevek négyes fogatába a Bencén kívül még a Máté, a Levente és az Ádám tartozik, és nagyon érdekes, hogy az utóbbi 15 évben még a sorrendet is tartotta a fiús szülők névadási gyakorlata – kivéve a 2010-es évet, amikor is Ádám a hatodik helyre csúszott, helyére pedig Dávid került, de csak 1 évig.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv