Ez a világ legnagyobb virágzó növénye – Ismerd meg a kertészeti 7 csodát!

Írta: ,

Erdőméretű lilaakác, a világ legöregebb élőlénye, csónaknak is használható növények és az utolsó fűszálig megtervezett parkok. A kertészeti csodák mindegyike méltó rá, hogy felkerüljön a bakancslistádra!

1/7 Lilaakác Sierra Madréban

Kalifornia hegyvidékén két boldog háztulajdonos ültette el a Kínából érkező lilaakác-magokat, hogy új otthonukat ünnepeljék, még 1894-ben.

Mára a Guiness Rekordok Könyve a világ legnagyobb virágzó növényeként tartja számon az indákat, melyek olyan hatalmasra nőttek, hogy – a sors iróniájaként – végül maguk alá gyűrték és elpusztították a házat is, melynek ünneplésére a növényt eredetileg ültették.

Az akác minden tavasszal lila virágok millióit hozza, az évente megrendezett Lilaakác Fesztiválon pedig helyiek és messziről érkező botanika-rajongók gyűlnek össze, hogy megcsodálják az erdőnyi méretű akácot.

2/7 Victoria Amazonica, Amazonas

Az amazonasi óriás-tündérrózsa a családjába tartozó növények közül a leghatalmasabb, nem véletlenül emlegetik a tündérrózsák királynőjeként is.

Víz alatti szára 7-8 méter hosszúra is megnő, a víz felszínén elterülő, jellegzetesen felhajló szélű levelei pedig 2-3 méteres átmérőjűek is lehetnek, és könnyedén elbírják egy gyerek súlyát.

A növény hófehér, tömött virágot hoz, ami azonban az első éjszaka után rózsaszínné válik.

Ha meg szeretnéd csodálni, még egzotikus tájakra sem kell utaznod érte: a fővárosi Füvészkert Viktória-házában 1894 óta virágzik ilyen növénycsoda.

3/7 Sherman tábornok fája, USA

Sherman tábornok fája (General Sherman Tree) az Egyesült Államokban található Sequoia Nemzeti Parkban álló óriás mamutfenyő.

Méretei lenyűgözőek: törzsének közel 1487 köbméteres nagysága alapján a világ legnagyobb törzstérfogatú fájaként tartják számon.

Magassága csaknem 84 méter, a lombkorona átlagos szélessége 32,5 méter.

Korát 1800-2700 évre becsülik, de olyanok is vannak, akik szerint több mint 3500 éves.

Abban viszont mindenki egyetért, hogy valószínűleg az egyik legöregebb élő teremtmény a bolygón.

4/7 Xochimilco, Mexikóváros

A Texcoco-tavat egykor csatornahálózatok és művészi kialakítású kertek tagolták, melyekből mára ugyan kevés maradt meg, de azt itt, Xochimilco-ban lehet megtekinteni virágokkal díszített, jellegzetes, lapos csónakokon lebegve.

Napközben a kirándulás romantikus program, hétvégén pihenni érkező családoktól hemzseg a víz, szombat esténként pedig zene szól és sört árulnak, igazi mexikói fieszta-hangulatban lehet ilyenkor megtekinteni a kerteket.

5/7 A Taj Mahal kertje, Agra

A világhírű síremlékhez 4 részes kert, az úgynevezett csár bág tartozik: a fő hangsúly a központi tengelyen van, amely a mauzóleum grandiózus épületcsoportjához vezet.

A kertet szimmetrikusan osztják egyenlő részekre a csatornák, melyek egy lótuszokkal teli medencében találkoznak össze, a negyedek további negyedekre, azok pedig szintén egyforma parcellákra vannak osztva.

A kert pontos és precíz kialakításakor egyrészt a növényvilág természetes együttélését próbálták rekonstruálni, miközben mindvégig teológiai szimbólumokat is szem előtt tartottak.

6/7 A Buckingham palota kertje

London legnagyobb privát kertjét Capability Brown tervezte, majd William Townsend Aiton és John Nash újították fel.

Mesterséges tava vizét a Hyde Park tavából nyeri, 200 fa szegélyezi, de liliomok és vadvirágok is nőnek itt, békés együttélésben a flamingókkal.

A kertben álló nyári lak 1740-ben készült el, egzotikus növényeknek ad otthont.

Az indiai gesztenye, a mocsári ciprusok és az ezüst juharok mellett áll a kertben egy eperfa is, ami még I.Jakab király idejéből (1566-1625.) származik.

7/7 Kenroku-en, Japán

Japán hagyományos kertépítészetének remekei a yokohamák, ezek a különleges kertek, vagy még inkább parkok, amelyek a teljes pihenést, a zen állapot elérését hivatottak segíteni.

A Kanazawa-ban álló Kenroku-en az egyik legszebb példája ennek a tájrendezésnek, 25 hektáros területén.

A középpontjában álló tó körül a szezonban virágzó cseresznye, írisz és azálea virágok várják az ide látogatókat, a Midori vízesésnek nem csak a látványa, a hangja is csodálatos, de ebben a kertben található Japán legrégebbi szökőkútja is.

A számos látnivaló az avatatlan szemlélőt is lenyűgözi, de még teljesebb az élmény, ha séta közben a kert rendszerét is megérted, hiszen itt minden szimbolizál valamit.