Ez a világ legnagyobb virágzó növénye – Ismerd meg a kertészeti 7 csodát!

Zabolai Margit
Írta: ,

Erdőméretű lilaakác, a világ legöregebb élőlénye, csónaknak is használható növények és az utolsó fűszálig megtervezett parkok. A kertészeti csodák mindegyike méltó rá, hogy felkerüljön a bakancslistádra!

Kalifornia hegyvidékén két boldog háztulajdonos ültette el a Kínából érkező lilaakác-magokat, hogy új otthonukat ünnepeljék, még 1894-ben.

Mára a Guiness Rekordok Könyve a világ legnagyobb virágzó növényeként tartja számon az indákat, melyek olyan hatalmasra nőttek, hogy – a sors iróniájaként – végül maguk alá gyűrték és elpusztították a házat is, melynek ünneplésére a növényt eredetileg ültették.

Az akác minden tavasszal lila virágok millióit hozza, az évente megrendezett Lilaakác Fesztiválon pedig helyiek és messziről érkező botanika-rajongók gyűlnek össze, hogy megcsodálják az erdőnyi méretű akácot.

Az amazonasi óriás-tündérrózsa a családjába tartozó növények közül a leghatalmasabb, nem véletlenül emlegetik a tündérrózsák királynőjeként is.

Víz alatti szára 7-8 méter hosszúra is megnő, a víz felszínén elterülő, jellegzetesen felhajló szélű levelei pedig 2-3 méteres átmérőjűek is lehetnek, és könnyedén elbírják egy gyerek súlyát.

A növény hófehér, tömött virágot hoz, ami azonban az első éjszaka után rózsaszínné válik.

Ha meg szeretnéd csodálni, még egzotikus tájakra sem kell utaznod érte: a fővárosi Füvészkert Viktória-házában 1894 óta virágzik ilyen növénycsoda.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!