Guineai vadember szindróma? Az 5 legfurcsább kulturális elmebaj

Szőke Angéla
Írta: ,
Guineai vadember szindróma? Az 5 legfurcsább kulturális elmebaj

Kép forrása: fizkes/depositphotos.com

A szindróma olyan tünetek összességét jelenti, amelyek önmagukban nem mindig jellemzői egy-egy betegségnek. Vannak azonban olyan szindrómák, amelyek nem örökletesek, sőt, fizikailag a beteg teljesen rendben van, a betegség csak a fejében létezik. A kulturális szindrómák ráadásul egy adott embercsoporton kívül másokat nem érintenek, illetve olykor csak regionálisan jelentkeznek. Egyes tünetegyüttesek lehetnek szomatikusak, tehát a beteg fájdalmat érez és teste nem engedelmeskedik, vagy pusztán viselkedésbeliek. Nézzünk öt példát a legbizarrabb kulturális elmebajokra!

1. Koro

A Koro egy olyan pszichológiai rendellenesség, melyben a beteg azt hiszi, pénisze összemegy és/vagy visszahúzódik a testébe. Ez a szindróma a kínai férfiakat érinti, akiknél mindez pánikkal és halálfélelemmel párosul. Az oka az lehet, hogy a kínai kultúrában az egészségtelen, vagy abnormálisnak tartott szexuális aktus hitük szerint megzavarja a jin/jang egyenlőségét. Ezek az úgynevezett „abnormális” aktusok a maszturbáció, vagy a prostituáltakkal létesített szex, hiszen hitük szerint csak a férj és feleség közötti együttlét normális. A legnagyobb Koro járvány 1967-ben tört ki Szingapúrban.

2. Gururumba

A Gururumba Új-Guinea férfijait érinti, egészen pontosan a házas férfiakat. A „vadember szindrómának” is nevezett betegség azért is különleges, mert következtében a beteg nagyon specifikus és megmagyarázhatatlan dolgokat művel.

A férjek ugyanis a Gururumba hatása alatt – azon kívül, hogy hiperaktívvá, ügyetlenné válnak, és beszédüket alig lehet érteni - kirabolják a szomszédos házakat, kunyhókat, és általuk értékesnek vélt tárgyakat visznek el.

Ezek általában teljesen értéktelen holmik. Ezután a beteg napokra eltűnik az erdőben és amikor visszatér, nem emlékszik semmire.

Kép forrása: photocosma/depositphotos.com

Fókuszban

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra

Tündököljön otthonod is a legjobb formájában!