Íme a 6 legfurcsább fagyi a világból

Írta: ,

Ahogy minden országnak megvan a maga jellegzetes étele és itala, úgy ez alól az édességek sem kivételek. Ha pedig nyár, valószínűleg te is szívesen eszel fagylaltot: ezért érdekes egy kicsit utánanézni, milyen különlegességek népszerűek a különböző országokban. Van, amit tutira te is megkóstolnál, és van, amit biztosan messziről kerülnél!

1/6 Japán: Mochi fagylalt

Talán már te is hallottál a japánok eléggé megosztó édességéről, a mochiról, ami már többször is követelt áldozatokat.

Ez a desszert kimondottan ragacsos és tömör, hiszen mochigome rizsből készül, a belsejébe pedig fehér és édes vörösbabot töltenek.

A színét és az ízesítését aztán variálják, így többfélét is találhatsz.

Azonban nagyon óvatosan kell fogyasztani, mert ragacsos állaga miatt egészben lenyelni lehetetlen, és ha félrenyeled, az fulladáshoz vezethet.

Ennek különleges változata a mochi fagylalt: ilyenkor a bab helyett fagylalttal töltik meg, ami egészen új ízvilágot kölcsönöz a japán édességnek.

2/6 Németország: spaghettini

Hiába gondolnád azt a neve alapján, hogy egy olasz finomságról van szó, valójában ez a fajta fagylalt Németországból származik!

Első ránézésre pontosan úgy néz ki, mint egy tál spagetti, azonban ez egy isteni finom desszert, amit egyre többen imádnak.

A tészta valójában vanília fagylalt, ami még szinte fagyott állapotában kerül a tányérra, hogy aztán fokozatosan felolvadjon.

A paradicsomszószt eperpürével imitálják, a sajt helyett pedig kókuszreszeléket szórnak rá, így tényleg nagyon finom lesz a végeredmény.

3/6 Olaszország: gelato

Az olasz gelatót gyakran fordítják szimplán fagylaltnak, és bár ránézésre tényleg hasonlít a nálunk megszokott fagyikhoz, a kettőt mégsem lehet igazán összehasonlítani.

Már csak azért sem, mert zsírtartalma például sokkal alacsonyabb, van, hogy tejszínt és tojást sem tesznek bele, és sokkal erőteljesebb íze is van.

Mindig természetes anyagokból készül, és bár cukrászdája válogatja, de sok helyen szárított magvakat és párlatokat is hozzáadnak a gelatóhoz.

4/6 Amerika: Taiyaki fagyi

Valójában ez nem teljes egészében amerikai édesség, mégis ott a legfelkapottabb, és ott találták ki pontosan, miből álljon össze.

Maga a tölcsér hal alakú, ennek belsejébe kennek vörösbab krémes pasztát, és ebbe kerül a fagylalt.

Nem tévedsz, ha azt gondolod, hogy ez nagyon hasonlít a japán ízvilághoz, ám van benne egy izgalmas fordulat.

Az, hogy maga a tölcsér meleg, míg a bele kerülő fagylalt természetesen hideg.

Az olvadástól a babos krém óvja meg, így egyszerre élvezheted a különböző hőmérsékletű finomságok összeolvadását.

5/6 Törökország: Dondurma

Az egyik leghíresebb török édesség első ránézésre nagyon furcsának tűnik.

Noha ez afféle fagylalt, mégis legalább annyira nyúlós, mint egy sajt, és kimondottan rágós is, de közben pont olyan hideg, amilyennek egy fagyinak lennie kell.

Egy örökzöld fáról származó gyantából készül, ezt keverik össze gyümölcsökkel, majd készítik el egy hideg lemezen a vendégek előtt; ennek köszönheti azt, hogy jeges marad a végeredmény.

6/6 Thaiföld: I Tim Pad

Az országban szinte állandóan meleg van, a levegő páros, így nem csoda, hogy hamar szükséged lesz egy kis hűsítőre.

Ilyenkor jön igazán jól egy fagylalt!

Azonban a környéken nem csak a megszokott gombócokkal találkozol, hanem az úgynevezett I Tim Paddal is.

Ennek lényege, hogy a fagylaltot vékonyan rákenik egy hűtő felületre, majd egy kis eszköz segítségével úgy szedik le róla, hogy a végén afféle wrap formát öltsön.

Nagyon menő!