A legfurcsább babanevek, amiket eddig anyakönyveztek

Kovács Andrea
Írta: ,
A legfurcsább babanevek, amiket eddig anyakönyveztek

A kilencvenes években még ritkaságszámba ment, ha valakit Izaurának vagy Eszmeraldának neveztek el az éppen aktuális szappanoperák hatására, ám az elmúlt években a sorozatkarakterek nevei mellett a legváltozatosabb fiú- és lányneveket anyakönyveztették hazánkban. Megmutatjuk, melyek ezek közül is a legérdekesebbek!

Amik nem mentek át a szűrőn Kép forrása: 100layercakelet.com

Az anyakönyvezhető nevek elfogadásáról a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium dönt, a Magyar Tudományos Akadémia javaslatát szem előtt tartva. Alapvetően az az irányelv, hogy a név megfeleljen a magyar helyesírás szabályainak, egy személy csak két keresztnevet kephat, és fiú csak fiúnevet, lány pedig csak lánynevet kaphat – persze, itt felmerül a kérdés, hogy például egy Ánizs vagy Fahéj esetében hogyan határozzák meg, hogy fiú- vagy lánynév-e.

Ezeken felül fontos szempont, hogy ne legyen sértő a név, ne adjon okot csúfolódásra, és kerülni kell a márka- vagy földrajzi neveket.

Ezeknek tudatában már kevésbé meglepő, hogy bár néhány igazán furcsa név átment a szűrön, a Bogyócát, a Bölöjtét, Pumuklit, Szöcskét vagy a Hortobágyi-Csikós Betyárt nem engedélyezték.

Termések, állatok, kis izék

Érdekes belegondolni, hogy vajon mi járhat a fejében annak a szülőnek, aki Babérnak, Fahéjnak vagy épp Rozmaringnak nevezi el a gyermekét, mindenestre a fűszernövények több fajtáját anyakönyvezték már az évek során hazánkban.

A fentiek mellett már bejáratott név a Sáfrány, Majoranna vagy akár Ánizs is, a Gyömbérnek pedig az angol verziója is anyakönyvezhető, méghozzá Dzsindzserként.

Természetesen a gyümölcsök is ihlettek már meg szülőt névadásra, és itt nem az Almára gondolunk, hanem a sokkal szokatlanabb Dióra, Barackra, Cseresznyére, Eperre, Bodzára vagy Gesztenyére.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv