5 legendás tévhit a nagyvilágból

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
5 legendás tévhit a nagyvilágból

Cikkünkből megtudhatod néhány érdekes jelenség okát, például azt, hogy hogyan hűti le a ventilátor a szobát, és miért nyilallik az oldalunk futás után. Összeállításunkhoz dr. Kark Kruszelnicki: Legendás tévhitek (Partvonal Könyvkiadó 2006) című könyvét használtuk.

Dinoszauruszok és emberek

Rengeteg dinoszauruszokkal kapcsolatos tévhit létezik. Az a legnépszerűbb, miszerint a dinoszauruszokkal egy időben már léteztek emberek. 

A modernkori dinoszaurusz-őrület az 1820-as években kezdődött, amikor William Buckland lelkész és Gideon Mantell orvos egymástól függetlenül ugyanolyan furcsa óriási csontokat találtak egy dél-angliai kőbányában
 
1842-ben az angol anatómus, Richard Owen javasolta, hogy ezeknek a gigantikus méretű kihalt állatoknak a „dinoszaurusz” nevet kellene adni. A görög eredetű szó jelentése: „félelmetes gyík”. A dínók jó 65 millió évvel ezelőtt kihaltak. Az ember valójában csupán néhány millió évvel ezelőtt kezdett a jelenlegi formájában kifejlődni.
A ventilátor lehűti a szobát

A ventilátor nem a szobát, hanem a szobában ülő embereket hűti le, mert a verejtéküket elpárologtatja. Egy olyan napon, amikor a levegő hűvösebb, mint a bőrünk, testünk átlagosan 100 Watt hulladékhőt termel (mint egy villanykörte).

Szélmentes időben ez a hő vékony, meleg levegőréteget alkot a bőr közvetlen közelében. 

Ha ez a réteg felmelegszik és hőfoka eléri bőrünk hőmérsékletét, jó hőfal lesz belőle. Bőrünk nem tudja kisugározni a meleget ebbe a légtérbe, mert normális körülmények között egy meleg hely a hőjét csak egy hűvösebb helynek képes leadni. 
 
Ahogyan bőrünk hőmérséklete emelkedik, úgy kezdjük egyre kényelmetlenebbül érezni magunkat. Ebből a helyzetből csak úgy szabadulhatunk, ha mozogni, verejtékezni kezdünk. Amikor a ventilátor szele eléri bőrünket, letolja róla ezt a meleg levegőréteget.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!