Ebben a 10 országban élnek a legegészségesebb emberek

Marity Mira
Írta: ,
Ebben a 10 országban élnek a legegészségesebb emberek

Kép forrása: amoklv/depositphotos.com

Talán van valami a gazpachoban, az olajbogyóban, a csodálatos déli napsütésben és a gyöngyöző aromás vörös borban. A világ legegészségesebb országai között ugyanis az első két helyezett a mediterrániumban helyezkedik el.

Szívesen elutaznánk ide

A Bloomberg Healthiest Country Index minden évben készít egy nemzetközi felmérést, amelyet az egészséges életmód számtalan kritériuma alapján állítanak össze.

2019-ben Spanyolország vitte el a pálmát, aki letaszította a trónról a tavalyi győztes Olaszországot.

A napsütötte Itália így idén lecsúszott a második helyre. Őket követi Izland, Japán, Svájc, Svédország, Ausztrália, Szingapúr, Norvégia és Izrael.

Az ember szívesen végigutazná ezeket a régiókat, főleg, hogy statisztikákkal és egyéb mutatókkal is igazolták, mennyire jó fizikai, lelki és mentális állapotban élnek itt az emberek. Kanada a 16. helyet csípte el, de még ezzel is bőven beelőzte az Egyesült Államokat és Mexikót, akik a 35. és az 53. helyen végeztek.

Komplex feltételrendszer

A Bloomberg index 169 országot vett górcső alá, és olyan változókat figyelt, mint a várható élettartam, az elhízás és a higiéniás körülmények. Figyelembe vették a tiszta ivóvízhez való hozzáférés lehetőségét és a dohányzás rátáját a lakosság körében. (Ebben például Izrael határozottan javuló tendenciát mutat az elmúlt évekhez képest.) A szakértők a dél-európai országok magas rangú besorolását az extra szűz olívaolajnak, az egészséges magvak – főleg a dió – fogyasztásának, illetve a friss és helyben termesztett, háztáji biozöldségekben gazdag mediterrán étrendnek tulajdonítják.

A spanyol csoda

Spanyolország azért is nyújtott kiemelkedő mutatót az egészséges életmód területén, mert az uniós országok közül itt a legmagasabb a várható élettartam.

Ez a széleskörű és kiemelkedő, elsősorban preventív jellegű orvosi ellátásnak köszönhető. Az Európai Egészségügyi Rendszerek Megfigyelőközpontja szerint az elsődleges ellátást az alapvetően közszolgálati jelleggel működő családi orvosok és ápolók biztosítják.

Ők kiemelten foglalkoznak a gyermekekkel, nőkkel és idősebb emberekkel. Az akut és a krónikus gondozást egyenrangúként kezelik. A rendszer nagyszerűen bevált, mert Spanyolországban az elmúlt évtizedben egyedülálló módon csökkent a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a daganatos kórképek által bekövetkezett halálesetek száma.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba