Minden idők 5 legbotrányosabb fotósa: arcpirító képeket készítettek

Zabolai Margit
Írta: ,

Cuki babafotók, mosolygós esküvői képek és céges karácsonyi partik – ezek azok a témák, amiket az alábbi fotósok nem vállaltak, helyette viszont készítettek olyan képeket, amelyek akár teljes egészében átformálták azt, ahogyan ma a vizuális művészetekről beszélünk.

A 20.század egyik legismertebb fotográfusnője 1923-ban született New Yorkban, legkedveltebb témái a társadalom peremén élő, valami miatt különleges, szokatlan, nem sokszor látott és megmutatott emberek voltak. Fényképezett transzneműeket, nudistákat, vásári mutatványosokat, sztriptíztáncosokat és törpéket is, de egyszerű párokat, gyerekeket és idős embereket is.

Miközben azt mondta, tart attól, hogy a (kor nem túl politikailag korrekt jelzőjét használva) „szörnyszülöttek” fotósaként válik ismertté, egyszer azt is mondta: „Az emberek többsége úgy éli le az életét, hogy attól retteg, valamilyen trauma éli. A torz emberek a traumájukkal születtek. Ők már túljutottak ezen a próbán. Ők az arisztokraták.

Arbus 1971-es öngyilkosságának évében is megosztó, sokakat megbotránkoztató fotókat készített és publikált, ebben az évben mondta róla azt Norman Mailer író, hogy Arbus kezébe fényképezőgépet adni olyan, mint egy gyerek kezébe éles gránátot.

A háború utáni évtizedekben az amerikai társadalom a fogyasztás, a viszonylag könnyen elérhető jólét és az élet élvezete felé fordult, és nem akart tudomást venni a világ bajairól. A ’80-as években azonban egyre több művész érezte úgy, hogy ezzel szembeszállva kell megmutatni a valódit, az igazit, a felszín alatt rejtőző csúfot.

Így volt ezzel Joel-Peter Witkin is, akit egyesek zseninek, mások beteg embernek tartanak: fényképezett bizarr tárgyakat, különös embereket és nagyon gyakran hullákat, bizarr módon összeeszkábált testrészeket is.

Saját elmondása szerint élete meghatározó élménye volt, amikor gyerekkorában szemtanúja volt egy autóbalesetnek, ami után az autós leszakadó feje egyenesen a lábához gurult.

Hogy mindez igaz-e, vagy csak egyike Witkin teljesen észbontó illúzióinak, biztosan senki nem tudja.

Fókuszban

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra

Tündököljön otthonod is a legjobb formájában!