Egy új kutatásban rangsorolták a legvonzóbb tulajdonságokat - Meg fogsz lepődni, mik vezetik a listát!

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Átfogó vizsgálat készült arra vonatkozóan, hogy a fiatalok mi alapján választanak párt maguknak. A tanulmány ezúttal nem egy szűk kört vett górcső alá, hanem csaknem 2500 fiatalt kérdeztek meg a készítése során, még pedig a világ minden pontjáról. Ennek köszönhetően a kutatók viszonylag átfogó képet kaptak az igazán vonzó tulajdonságokról: bár a kulturális különbségek a kontinenseket tekintve jelentősek, a lista összeállítása során mégis úgy tűnt, hogy a fiatalok ugyanarra vágynak – függetlenül attól, hogy Ausztráliában, vagy éppen Norvégiában élnek.

Így zajlott a felmérés

A felmérés készítése során arra kérték a résztvevőket, hogy amikor kitöltik a kérdőívet, akkor ne egy futó kalandot képzeljenek maguk elé, hanem egy komoly kapcsolatot. Gondolják ki, hogyan festene, milyen külső-belső tulajdonságai lennének, hogyan viselkedne az a személy, akivel a teljes életüket le tudnák élni. Ezt követően megkérték a résztvevőket, hogy rangsorolják, a számukra igazán vonzó tulajdonságok milyen sorrendben követnék egymást.

Van különbség a kultúrákat illetően?

A kutatók megállapították, hogy a keleti és a nyugati országok résztvevői számára az említett tulajdonságok egyaránt prioritást élveztek, ugyanakkor kiderült az is, hogy a kulturális különbségek valóban okozhatnak változást a rangsorolásban. Míg egy modern, nyugati országban sorrendet állító résztvevő gond nélkül szemet hunyt a vallásosság kérdésén, addig ez a szempont sok más országban jóval meghatározóbb tulajdonságnak számított.

A különbségek ellenére a keleti és a nyugati résztvevők esetében is megfigyelhető az a tendencia, hogy az emberek alapvetően a reproduktív szempontokat veszik figyelembe, tehát ösztönszerűen döntenek a párkapcsolataikat illetően.

Azokat a tulajdonságokat sorolják a legfontosabb helyekre, amik a családalapítás, a gyermeknevelés szempontjából nagyon is lényegesnek számítanak. Ezek pedig átívelnek az egész világon, a kulturális differenciák ellenére is hasonlóvá teszik az igényeket. 

prometeus/depositphotos.com

De mik a legvonzóbb tulajdonságok?

A lista első élére a kedvesség került, a másodikra a vonzó külső, a harmadikra pedig a jó anyagi helyzet. A korábban levont konklúzió alapján teljesen érthető, hogy miért éppen ez a három tulajdonság került fel a legtöbb ember listájára:

1. A kedvesség szükséges az érzelmi kielégüléshez, ahhoz, hogy a partnerrel együtt lehessen működni. E tulajdonság megléte feltételezi a figyelmességet, a gondoskodás képességét, és a törődést, amik éppúgy lényeges szempontnak bizonyulnak egy párkapcsolat esetében, mint amikor már a családalapításról van szó. Ha a leendő partner nem mondható kedvesnek, akkor nem csupán ezek a tulajdonságok szorulnak háttérbe, hanem a békés együttélés lehetősége is elvész – ez pedig már eleve ellehetetleníti a kiegyensúlyozott, harmonikus kapcsolatot.

2. A második helyre került a vonzó külső, ami érthető módon lényeges dolog a partner kiválasztása során. Még a mai napig sem tudjuk biztosan, mi alapján kezd el működni az a bizonyos kémia, de az egyértelmű, hogy a legtöbb esetben tudat alatt, ösztönösen választjuk ki a potenciális jelöltjeinket. Nagyon gyakran azokkal szemben érzünk ellenállhatatlan vágyat, akik genetikailag a legjobban illenek hozzánk, tehát akik reprodukciós célokra a legjobban „alkalmasak”. Még, ha mindez nem is tudatosul bennünk igazán, a vonzalom megléte egyértelműen arra utal, hogy a másik nem csak lelkileg, hanem fizikálisan is felkeltette az érdeklődésünket – ez ugyancsak elengedhetetlen szempont a párkapcsolatokat tekintve.

BatkovaElena/depositphotos.com

3. A mesterhármas utolsó rangsoroltja az anyagi helyzet, ami már nem annyira kecsegtetően romantikus, de a párkapcsolatokat illetően a legtöbben nem csak a szívünkkel, hanem az eszünkkel is döntünk. Ez alapján igyekszünk általánosságban hasonló korú, felfogású, hozzáállású és IQ-jú partnert választani, bár az tény, hogy a körülmények időnként felülírják a terveinket. A jó anyagi helyzet egyesek számára csak kényelmi kérdés, de a családalapítás szempontjából vizsgálva ez egy jóval összetettebb dolog. Bár nyilván vannak fontosabb szempontok, mint a pénz, az anyagiak is nagyban hozzájárulnak ahhoz, mennyire tartunk valakit vonzónak, potenciális jelöltnek arra, hogy leéljük vele az életünket.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!