Kusza fogak és extrém túlsúly? Meglepő szépségideálok a világ távoli részein

Göcző Nóra
Írta: ,

Ahány nő, annyi féle. És ahány földrész, annyi féle szépségideál létezik. Az egyik legerősebb trend a nyugat-európai, már ami a bőr színét, az arcvonásokat és a testi adottságokat illeti. Ám jó tudni, hogy a mi gyönyürű Palvin Barbink egy indiai vagy egy afrikai szépségversenyen enyhén szólva megosztaná a közönséget és bizony nem mindenki tartaná szépnek.

Papír méretű derék

Az utóbbi évtizedekben a kínai női szépségideál is közelebb került a nyugatihoz, de még mindig bőven hordoz magában tradicionális vonásokat. A plasztikai műtétek statisztikái szerint a kínai hölgyek, a nagyobb keblek mellett, hatalmas szemeket kívánnak maguknak. A kínai szépség második legjellemzőbb vonása a hófehér bőr. Meg is tesznek ezért mindent a kínai nők: napszemüveggel, kalappal és elképesztő mennyiségű fényvédő krémmel védik bőrüket a nap káros hatásaitól és attól, hogy meginduljon a melanin termelés és barnábbak legyenek a meszelt falnál.

A nagy szemek és a fakó bőr azonban mit sem ér egy hegyes V-alakú áll nélkül. Bizony, a kínai nők számára fontos, hogy vékony és lefelé szűkülő arcuk legyen, s ezért vagyonokat fizetnek plasztikai sebészeknek, de még a fájdalomtól sem rettennek vissza. Ebből kiindulva talán nem meglepő, hogy a kínai szépségideálhoz szorosan hozzátartozik a vékony testalkat. A szinte már gyermekien karcsú vonásokra vágyó kínai lányok A4-es papírral takarják el hasukat, és ha oldalt kilóg pár milliméter, máris drasztikus fogyókúrába kezdenek. Másik szemléletük, hogy csak akkor tartják magukat tökéletesnek, ha ujjaikkal át tudják fogni a derekukat.

Kusza fogak és extrém túlsúly? Meglepő szépségideálok a világ távoli részein

Sárguló afrikai szépségek

A legtöbbet talán az afrikai szépségideál változott az elmúlt évtizedekben. A világ más országaiban oly vonzónak tartott fehér bőr iránti vágy már az afrikai szépségiparban is gyökeret vert. Olyannyira, hogy az Egészségügyi Világszervezet szerint a nigériai nők 77 százaléka rendszeresen, kozmetikai és különböző, kevésbé egészséges módszerekkel fehérírit a bőrét.  Ennek eredménye egy jellegzetesen sárga bőrszín.

Két afrikai ország már be is tiltotta ezt a műveletet, ami persze nem jelenti azt, hogy az illegálisan végzett bőrfehérítéseknek ne lenne ugyanakkora vagy még nagyobb piaca ezekben az országokban. Emellett úgy próbálják elvenni a fiatal lányok kedvét attól, hogy a nyugati világ szépségideáljait majmolják, hogy fekete bőrű játékbabákat hoznak forgalomba, s néger Barbie-kat kínálnak az egészen fiataloknak is.

Kusza fogak és extrém túlsúly? Meglepő szépségideálok a világ távoli részein

Sűrű szemöldök, természetes hajszín

Gyönyörűen csillogó, hullámos, ébenfekete haj, vastag, húsos ajkak, hosszú lábak és ékszerek – innen indul az indiai szépség fogalma. Arra felé a nagy melleket részesítik előnyben. A C-kosár a legirigyeltebb, kivétel ez alól Észak-India, ott valamiért a B-kosaras melltartót hordó hölgyeket tartják a legvonzóbbnak. A kívánatos indiai lányok feneke nagy és kerek, semmiképp sem lehet lapos és kicsi.

A kisebb súlyfelesleggel kapcsolatban megengedőek a dél-ázsiai ország lakói. A hajfestés szinte egyáltalán nem divat Indiában, legfeljebb a nagyvárosokban élő nők festik egy árnyalattal világosabbra a hajukat vagy az első ősz hajszálak megjelenése után, hennával. A legvonzóbb indiai nők szemöldöke sűrűbb és vastagabb, mint az európai ideál.

Kusza fogak és extrém túlsúly? Meglepő szépségideálok a világ távoli részein