Különleges természeti jelenség: mitől szikrázik a tenger?

Kerekes Vivien
Írta: ,

Lehet, hogy már te is belebotlottál ebbe a hihetetlen látványba a neten, de ha kimaradt volna az életedből, mindenképpen keress rá a Sea Sparkle (tengeri ragyogás) elnevezésű jelenségre. A képek tényleg csodálatosak: a partszakasz kék fényárban úszik, és a szerencsés fotósok úgy érezhették magukat, mintha az Avatar című film színfalai mögé kerültek volna. De vajon mi okozza ezt a szikrázást, és mit érdemes tudnod róla?

Ragyogó fényjáték a sötétben Kép forrása: tumblr, magicalnaturetour

Nem csak a szentjánosbogarak és a medúzák képesek fényes ragyogással megtölteni a sötétséget.

Sőt, valójában egy teljesen más állatfajt tartanak a szakértők a legszikrázóbbnak: az apró planktonokat.

Úgy tűnik, itt tényleg beigazolódott a mondás, miszerint kicsi a bors, de erős. Ezek az élőlények ugyanis nem sokkal sötétedés után élénk kék színben kezdenek el ragyogni a vízben.

Persze ők sem világítanak a nap 24 órájában, hiszen ehhez energiára van szükségük, ráadásul ennek annyi értelme lenne, mint a napsütésben bekapcsolni egy zseblámpát.

Mitől szikráznak? Kép forrása: thecoolist.com

Az egyik legfényesebb alga a Noctiluca, ami annyira kis méretű, hogy több ezer társával együtt elférne egyetlen csepp vízben!

A Karib-tenger egyik szigeténél egyébként annyira sok ilyen plankton él, hogy ha beletennéd a kezed a vízbe, azt látnád, hogy körülötte több centiméteres körzetben minden neonkék fényben ragyog.

A tudósok szerint a Noctiluca azért viselkedik ilyen feltűnően, hogy elijessze a közeléből a ragadozókat.

Sőt, sokszor ezzel a fénnyel olyan állatokat vonzanak a közelükbe, amik megeszik az őket fenyegető élőlényeket - mint egy riasztó, ami odavonzza a rendőröket, hogy elkapják a betolakodókat.

Így duplán jól járnak ezzel a külsővel!