Különleges természeti jelenség: mitől szikrázik a tenger?

Írta: ,

Lehet, hogy már te is belebotlottál ebbe a hihetetlen látványba a neten, de ha kimaradt volna az életedből, mindenképpen keress rá a Sea Sparkle (tengeri ragyogás) elnevezésű jelenségre. A képek tényleg csodálatosak: a partszakasz kék fényárban úszik, és a szerencsés fotósok úgy érezhették magukat, mintha az Avatar című film színfalai mögé kerültek volna. De vajon mi okozza ezt a szikrázást, és mit érdemes tudnod róla?

Ragyogó fényjáték a sötétben Kép forrása: tumblr, magicalnaturetour

1/5 Ragyogó fényjáték a sötétben

Nem csak a szentjánosbogarak és a medúzák képesek fényes ragyogással megtölteni a sötétséget.

Sőt, valójában egy teljesen más állatfajt tartanak a szakértők a legszikrázóbbnak: az apró planktonokat.

Úgy tűnik, itt tényleg beigazolódott a mondás, miszerint kicsi a bors, de erős. Ezek az élőlények ugyanis nem sokkal sötétedés után élénk kék színben kezdenek el ragyogni a vízben.

Persze ők sem világítanak a nap 24 órájában, hiszen ehhez energiára van szükségük, ráadásul ennek annyi értelme lenne, mint a napsütésben bekapcsolni egy zseblámpát.

Mitől szikráznak? Kép forrása: thecoolist.com

2/5 Mitől szikráznak?

Az egyik legfényesebb alga a Noctiluca, ami annyira kis méretű, hogy több ezer társával együtt elférne egyetlen csepp vízben!

A Karib-tenger egyik szigeténél egyébként annyira sok ilyen plankton él, hogy ha beletennéd a kezed a vízbe, azt látnád, hogy körülötte több centiméteres körzetben minden neonkék fényben ragyog.

A tudósok szerint a Noctiluca azért viselkedik ilyen feltűnően, hogy elijessze a közeléből a ragadozókat.

Sőt, sokszor ezzel a fénnyel olyan állatokat vonzanak a közelükbe, amik megeszik az őket fenyegető élőlényeket - mint egy riasztó, ami odavonzza a rendőröket, hogy elkapják a betolakodókat.

Így duplán jól járnak ezzel a külsővel!

Mozgás hatására Kép forrása: distractify.com

3/5 Mozgás hatására

De nem csak ez okozza ezt a különös fényjátékot. A planktonok sokszor azért kezdenek el világítani, mert mozgást érzékelnek; hullámzik a tenger vagy egy csónak, de ha bedobnál közéjük egy követ, akkor is rögtön megjelenne a ragyogás.

Nemrégiben egy férfi Uruguay partjainál sétálgatott, amikor szemtanúja lehetett egy másik plankton faj fényeinek.

Erre az élőlényre ugyancsak igazak a korábbi megállapítások: a világítással a ragadozók elijesztése a cél, de a mozgás is kiválthatja.

Ugyanakkor ha bemerészkedsz közéjük a vízbe egy csobbanás erejéig, azon kaphatod magad, hogy egy kis ideig te is neonkék fényben ragyogsz majd!

Na de van ennek a jelenségnek bármiféle veszélye?

Apróbb veszélyek Kép forrása: livescience.com

4/5 Apróbb veszélyek

Önmagában ezek a planktonok nem ragadozók, mégis rengeteg hal és egyéb tengeri élőlény haláláért tartják őket felelősnek.

Egyes fajok kifejezetten veszélyesek lehetnek, de a Noctiluca például nem termel mérgező vegyületeket.

Sajnos ez viszont nem jelenti azt, hogy teljesen ártalmatlanok.

Mivel nitrogénben gazdag étrendet választottak maguknak, nagy mennyiségű ammóniával árasztják el a környezetüket, ami az élővilágot is károsíthatja.

De szerencsére attól még semmi bajod sem lesz, ha belemártod a kezed vagy a lábad a tengerbe ilyenkor.

Folyamatosan terjeszkednek Kép forrása: sploid.gizmodo.com

5/5 Folyamatosan terjeszkednek

Noha egyes helyeken teljesen hétköznapi dolognak számít a ragyogó tenger, addig például Hong Kong-ban idén ütötte fel először a fejét ez a látvány.

Ez legalább olyan gyönyörű, mint bárhol máshol, a tengerbiológusok azonban egyre veszélyesebbnek tartják ezeket az élőlényeket.

Szerintük ugyanis épp úgy néznek ki, mint az algák, sőt, úgy is viselkednek, de mégsem igazán azok.

Ott jelennek meg leggyakrabban, ahol sok a nitrogén és a foszfor, és egyre nagyobb mértékben károsítják a tengeri életet.