Milyen érzés különleges névvel élni? Ajándék, Nyikita és Razan válaszoltak

Zabolai Margit
Írta: ,

Amikor a szüleim a nagymamám és az anyukám után nekem is a Margit nevet választották, még nem sejthették, hogy 30 év múlva hogy elkerekedik majd a szeme annak, akinek bemutatkozom. Így végül is szándékuk ellenére adtak nekem egy olyan nevet, ami a saját generációmban már szinte teljesen eltűnt. De olyanok is vannak, akik már a névadás pillanatában sejtik: az ő gyermekük valószínűleg nem sokakkal találkozik majd, aki ugyanazt a nevet viseli, amit ő. De mit gondolnak különleges, szokatlan nevükről ezek a gyerekek felnőtt fejjel? Megkérdeztem őket.

Ajándék anyakönyvébe az MTA utónévkereső portálja szerint egy Árpád-kori magyar név női névként való felújítását írták be, az ő esetében történet is tartozik a szokatlan névhez. Szülei mindig is vágytak egy kislányra, ám házasságukból sorra születtek a kisfiúk, szám szerint öt. Közülük ráadásul egyet borzasztó fiatalon, mindössze néhány hónapos korában elvesztettek, ami természetesen az egész családot, a szülőket, nagyszülőket és az akkor már nagyobbacska gyerekeket is megviselte. A rettenetes családi tragédia után érkező kislányt tényleg vigasznak, a sors ajándékának érezték, azt pedig, hogy az Ajándék, mint női név létezik és anyakönyvezhető, az egyik bátyja fedezte fel, a szülei pedig azonnal beleszerettek az ötletbe.

Ajándék ma 28 éves, otthon Ajusnak, Budapesten a barátai Azsinak becézik, és azt mondja, már nem lepi meg, hogy a mai napig, ha bemutatkozik valakinek, legalább kétszer visszakérdeznek a nevére.

„Az kicsit unalmas, hogy MINDENKI elsüt valami nagyon „eredeti’ karácsonyi ajándékos viccet, vagy csak megkérdezi, hogy szoktak-e Meglepinek szólítani, de a története miatt számomra sokat jelent ez a név, szeretem, hogy így hívnak, ezért ezeken nem húzom fel magamat. Meg egyébként is örülök, hogy nem én vagyok az ezredik Kati az ismerősi körömben.”

Azért persze Azsinak sem könnyű: rendszeresen előfordul vele, hogy bemutatkozáskor nem akarják elhinni, hogy ez a neve. A pizzafutár rendszeresen felhívja a kapuból, hogy nem találja az ajándékboltot, és egy csomagját is vitte már vissza a futár azért, mert „a megadott címen nem volt ajándékbolt”.

Milyen érzés különleges névvel élni? Ajándék, Nyikita és Razan válaszolnakKép forrása: IgorTishenko/depositphotos.com

Ajándéknak azonban a statisztikák szerint valamivel nőttek az esélyei arra, hogy egy névrokonával találkozzon, az MTA oldala szerint ugyanis az Ajándék név felszálló ágban van, igaz, a „néhány előfordulás” kategóriából még így is csak a „rendkívül ritka” minősítésbe jutott.

Nyikita apukája filmrendező, és az anyukájával együtt nagy rajongója az orosz Nyikita Mihalkov munkásságának, az egyik kedvenc közös filmjük az Etüdök gépzongorára, innen jött az ötlet, hogy amikor fiuk született, a Nyikita nevet kapja. Igaz, a név bejegyzéséhez kérvényt kellett beadniuk az Akadémiához, de az engedélyt megkapták, Nyikita pedig felnőtt fejjel örül ennek, mert szereti a nevét, aminek az egyik nagy előnye, hogy szinte biztosan megjegyzik.

Otthon Nyikitának vagy Nyikinek szólítják, a barátai Nyikónak, Nyokónak, Niñonak becézik. Többször előfordult vele, hogy nem akarták elhinni, hogy tényleg ez a neve, látatlanban szokták lánynak is gondolni a neve alapján, és vannak, akiknek Hruscsov ugrik be, sajnos Mihalkovra nem igazán szoktak gondolni. Egyetemi évei alatt egyszer találkozott egy másik Nyikitával, de ő orosz származású volt.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba