10 kómából kigyógyult ember elmeséli, milyen hatalmas változást tapasztalt magán

Szirák Viki
Írta: ,

Biztosan te is hallottad már azt, hogy a kómában lévő emberek hallják a körülöttük lévők beszélgetését, és ébredés után valóban emlékeznek is rá. Érdekes, hogy az emberi agyról még mindig milyen keveset tudunk, és mennyi meglepetést tartogat magában. A Reddit-en (egy külföldi beszélgetős fórumon) nemrég olyanok osztották meg meglepő történeteiket, akiknek egy szerettük, vagy ők maguk élték át a kómát, és felfedték azt, hogy mire emlékeznek ebből az időszakból.

1. Egy teljes hét

"A férjemet mesterséges kómába helyezték egy hétre az autóbalesete után. Amikor felébredt, elmesélte, hogy színtisztán emlékszik rá, hogy bement dolgozni (sosem jutott el a munkáig, útközben történt a baleset), valamint hogy átlagos napja volt a cégnél, amikor hirtelen felébredt a kórházban. Nem tudta elhinni, hogy egy teljes hét eltelt közben."  

- @missquit

2. Döbbenetes memória

"Úgy 20 évvel ezelőtt az unokatestvérem súlyos fejsérülést szenvedett egy esés során. Majdnem egy hónapig volt kómában. Amikor viszont felébredt, gyorsan rájött, hogy fotografikus memóriája lett. Teljes párbeszédeket tudott gond nélkül, szóról szóra felidézni, és még a pontos dátumát és időpontját is vissza tudta idézni valaminek, amit korábban mondott valaki. Ráadásul meg tudott jegyezni teljes fényképeket pár másodperc alatt. A mai napig fotografikus memóriája van."

- @cheezemeister_x

3. Elfelejtett rossz szokás

"A barátom anyukája 30 napig volt kómában, miután szívbetegséget idézett nála elő egy fogyókúrás tabletta. Mielőtt felébredt volna, láncdohányos volt, napi egy dobozzal is elszívott. De amikor végre magához tért, teljesen le volt sokkolva attól, hogy ő korábban dohányzott. Konkrétan azt kérdezte, hogy 'cigiztem??', és aztán soha többet nem csinálta. Kétség kívül pozitív változás volt."

- @Binxgamesandguitar

4. Egy új nyelv

"A 90-es években a dédipapámnak stroke-ja volt. Három héten át volt kómában, és amikor felébredt, nem tudott angolul. Csakis csoktó nyelven tudott beszélni. Még gyerekként tanulta ezt a nyelvet, mivel a szülei csoktó területének közelében éltek, és akkoriban a dédim sokat játszott ott élő gyerekekkel. Anno folyékonyan beszélte, de élete során aztán elfeledkezett róla. Ez nagyjából tíz napig ment így, majd egyszer csak felébredt éjszaka, és újra tudott angolul beszélni, a csoktói nyelvre viszont egyáltalán nem emlékezett már."

- @GoldH2O

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?