Kolima: ilyen volt egy igazi szovjet munkatábor

Jankovics Anna
Írta: ,
Kolima: ilyen volt egy igazi szovjet munkatábor

Mindenki tudja, hogy voltak gulagok, mégis szinte mindenki számára ködös az egész fogalom. Míg Auschwitz kapcsán mindig felmerül a szervezett, átgondolt népirtás – mert bizonyos „fajok” kiirtása volt a cél – addig a gulag fogalmánál a népirtás esetlegességet sugall. Jó, ha tudjuk, hogy gulag már a cári Oroszország idejétől fogva volt, 1960-ig – és azután is, csak más keretek között. Az adatok elképesztőek. Becslések szerint 20 millió ember halt meg ezeken a helyeken. 1937-ben – többnyire politikai okokból – 8 millió ember élt munkatáborban.

Kik kerültek ezekre a helyekre? Kép forrása: dhm.de

A gulagokba nem csak politikai, hanem köztörvényes foglyok is kerültek – olyanok, akik az éhezés következtében kényszerültek lopni. Jelen volt a nemesség, értelmiség, parasztok.

Sztálin sok, őt nem támogató kommunista vezetőt ide száműzött. A II. világháború idején innen vitték az embereket „golyófogónak”.

Aki maradt, annak még tovább romlottak életkörülményei, hiszen ingyen munkájukra nagyobb szükség lett, ám ellátásuk szinte megszűnt. 1943 után született az a törvény, hogy a hadifoglyokat is kényszermunkára kell ítélni, akár 15-20 évre.

Gyakorlatilag bárki – random – idekerülhetett, rövid, felületes mérlegelés után. Indok szinte nem is kellett.

Az emberek feje fölött ott lebegett Demoklész kardja, ami az évtizedek alatt egy bizalmatlan, rettegő társadalmat hozott létre.

NKVD – Belügyi Népbiztosság Kép forrása: Wikipédia

Feladata – többek között – a gulagok működtetése volt, az Állambiztonsági Főigazgatóság keretein belül.

Tehát, egy szervezet volt, mely törvényen kívüli tömeggyilkosságokat hajtott végre.

Teljes nemzetiségek deportálásáért felelős.

Politikai gyilkosságok, kormányok befolyásolása, kémkedés volt a feladata. Hatalmas, az ország minden részére, és az országhatáron kívüli területekre is kiterjedt nem csak a figyelme, hanem a hatásköre is.

Annak tükrében, hogy csak a Szovjetunió területe 22 402 200 km², népessége pedig szám szerint 293 047 571 ember volt, döbbenetes és félelmet keltő még most is.

Amellett, hogy az összes szovjet ember kontroll alatt volt, meg tudták oldani a többi kommunista ország feletti zsarnokoskodást és kizsákmányolást. Ez elképesztő szervezettségre utal.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!