Kocogó Mikulások lepték el a Váci utcát vasárnap

bien.hu
Írta: ,

December 6-án, vasárnap furcsa jelenségre lehettek figyelmesek az autósok és a gyalogosok, akik a Belvárosban jártak. Messziről csak egy hömpölygő piros foltnak látszott, de ha az ember közelebb ment, meglátta: Mikulások! Több ezer télapó ruhás futó lepte el a fővárost ezen a borongós napon, hogy részt vegyen a 2. Rossmann Mikulásfutáson. A jelszó – Kicsik és nagyok, vigyázz, kész, Mikulás! – kétezer-hétszázharminc futót érintett meg a karácsonyi bevásárlás közepette (tavaly 2600 volt ez a szám).

A Mikulásfutás divatja járványszerűen terjed a világban. Mint sok más őrület, ez is Amerikából indult (ahogyan maga a piros ruha, fehér szakáll design is). Manapság a világ számtalan országában, kis és nagy településén hagyomány a futás december 6-án.

2014-ben csak az Egyesült Királyságban 124 különböző mikulásfutást rendeztek, de az ilyenkor a nyár közepén járó Ausztráliában is nyolc helyen találhat efféle rendezvényt az ember ezen a napon. Ám győzzenek a számok, maradjunk annál a két városnál, ahol a legtöbben "őrültek meg": az egyik Las Vegas, amely nem is olyan régen még a legnépesebb futó mikulás populációt mondhatta magáénak, a másik Liverpool, amely a 2013-ban 11000 résztvevővel elhódította tőle ezt a kivételes címet. Magyarországon is már számos település büszkélkedhet ezzel a bohókás eseménnyel.

A kétezer-hétszázharminc fős Mikulás mezőny faltól falig ellepte a Váci utcát, teljesen meghökkentve az arra járókat és ott dolgozókat a 2. Rossmann Mikulásfutáson. A meglepettség akkora volt a járókelők közt, hogy a ritka látvány kapcsán sokan talán már azon se csodálkoztak volna, ha közben piros hó hullt volna alá.

Idén két futamban indultak a népes Mikuláscsapatok a Corvinus egyetem mellől, hogy a nevezésnél kapott hagyományos egyenruhában mókázzák, kocogják-kacagják végig a rendező BSI szezonzáró futásán a 2,3 km-es távját.

A Mikulásra hangolt bemelegítést Béres Alexandra fitnesz világbajnoknő vezette, aki utána maga is piros gúnyát öltött és családtagjaival együtt elvegyült a 2. Rossmann Mikulásfutás télapó seregében. Ott volt a futók közt Rippel Ferenc artistaművész és Csemer Boglárka énekesnő is.

A gyerekeknek a Kolompos együttes koncertje és állatsimogató tette teljessé a programot. Az eseményen jótékonysági gyűjtés is zajlott az állami gondozott gyerekek részére,  az ÁGOTA Alapítvány javára.