Kitalálod, honnan erednek ezek a magyar szólások?

Kerekes Vivien
Írta: ,
Kitalálod, honnan erednek ezek a magyar szólások?

Te is hallottad már, hogy a külföldiek szerint a magyar ott van a legnehezebb nyelvek listáján? Ha jobban belegondolsz, tényleg lehet benne valami! Hiszen szinte bárhogy pakolhatjuk egy mondatban a szavakat, folyamatosan megújul az értelme, ráadásul rengeteg különleges szólásunk és közmondásunk van, amiket biztosan te is gyermekkorod óta használsz. De azt tudod, igazából honnan erednek? Most megmutatunk néhányat a legmeglepőbbek közül!

„Szidja, mint a bokrot” Kép forrása: fieldstonehilldesign.com

Jelentése: valaki erősen megszid, becsmérel valakit

Számodra talán nem is tűnik furcsának ez a kifejezés, de tudod, a káromlás elszenvedője miért épp egy bokor lett? Bár ma mindenki növényekkel dekorálja ki a kertjét, évekkel korábban ezekre még egészen más szemmel néztek.

Az emberek úgy vélték, a fákban és cserjékben veszélyes démonok és szellemek húzták meg magukat, ezért igyekeztek minél távolabb maradni tőlük.

Sőt, amikor valaki csúnya gyulladással küzdött, áttörölgette magát egy vizes ruhával és kiterítette a bokorra, hogy afféle áldozatot mutasson be a gonosz lényeknek. A szidás pedig azután került a képbe, hogy a hidegleléstől szenvedő emberek megparancsolták a növénynek, vegyék el tőlük a betegséget.

Hiszen ha nem tettek így, csúnya szavak kíséretében gyorsan kivágták őket.

„Rossz fát tesz a tűzre” Kép forrása: tumblr, alternativefemdom

Jelentése: rosszalkodik, csínyt követ el

Ha gyújtottál már valaha tábortüzet, valószínűleg gyorsan megtapasztaltad, hogy a vizes fát nem túl jó ötlet rádobni az égő gallyakra - hacsak nem kifejezetten egy óriási füstfelhő a célod.

Akkoriban pedig, mikor még szinte mindenki fával melegítette fel télen a lakását, olykor megesett, hogy a család egyik tagja véletlenül nedves gallyat pakolt a tűzre, ami nem kis problémákat okozott a házban.

Mivel akkoriban a kémény "luxusnak" számított, a hatalmas füst kénytelen volt az ajtón, ablakokon és apróbb lyukakon át távozni, aminek köszönhetően a lakók még 5 percet sem bírtak bent töltetni.

Ez pedig nem maradhatott szó nélkül!

Fókuszban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra