Kisfaluból nagyvárosba: 7 dolog, amit megtapasztalsz költözés után

Írta: ,

A költözés mindig egy kisebb kalandnak számít, különösen abban az esetben, ha egy csendes faluból költözöl be a pörgős fővárosba. Ha veled is előfordult már ilyesmi, ezek a dolgok garantáltan ismerősek lesznek!

1/7 Vacsora bárhol

Egyszerűen muszáj mindent megkóstolnod! Már hozzászoktál ahhoz, hogy a faluban nincsenek kajáldák, ahova beülhettek a barátaiddal, így általában a legközelebbi városba kellett beutaznotok emiatt. Csakhogy most elég kipillantanod az ablakon, és máris három étteremmel nézel szembe – és mindegyik más ország konyháját kínálja neked.

Ráadásul nem kell attól félned, hogy 8-kor minden bezár: rengeteg hely tart nyitva éjfélig, sőt, a házhozszállítást az éjszaka bármelyik részében választhatod.

Persze azt azért hozzá kell tennünk, hogy egy idő után mindennél jobban hiányzik majd anyukád főztje – ezt ugyanis semmi sem képes felülmúlni.

Különleges fényáradat Kép forrása: flickr, flio 1979

2/7 Különleges fényáradat

A város fényeit akár órákon keresztül el tudnád nézegetni például a Gellért-hegy tetejéről, meg egyébként szinte bárhonnan.

Ez pedig duplán igaz arra az időszakra, amikor karácsony közeledtével az egész várost ellepik az ünnepi díszítések, és úton-útfélen ilyen meghitt hangulatban találod magad.

Mégis, szinte folyamatosan hiányolod azt a pillanatot, amikor kisétálsz az udvarra az éjszaka közepén, felnézel az égre, és elmerülsz a szikrázó csillagtengerben.

Viszlát, éjszakai sötétség Kép forrása: tumblr, menelwena

3/7 Viszlát, éjszakai sötétség

Éveken át hozzá voltál szokva ahhoz, hogy lefekvés előtt lekapcsoltad a lámpát, és az egyetlen világítás az ablakon beszűrődő holdfény volt. És most? Az utcai világításnak köszönhetően a szobád minden apró részletét tökéletesen ki tudod venni, és még csukott szemmel is érzékeled a fényeket.

Arról nem is beszélve, hogy vidéken maximum a házi állatod sétálgatott a kertben éjjel, míg a városban folyamatosan van egy buli, aminek köszönhetően tele vannak az utcák emberekkel.

Na nem mintha ezzel különösebben gondod lenne; egyszerűen csak szükséged volt némi időre, hogy hozzászokj ehhez a dologhoz.

4/7 Változó távolságok

Teljesen másként érzékeled a távolságokat, mint azok, akik egész életükben a városban éltek. A faluban szinte mindenhova gyalog mentél, hiszen mire beültetek a kocsiba, kiálltatok a garázsból és elindultatok, addigra sétálva is könnyen odaértél volna bárhova.

Persze egészen más volt a helyzet akkor, ha például a szomszédos faluba vagy városba kellett eljutnod: ami itt busszal 5 perc volt, az gyalog legjobb esetben is fél óra. A fővárosban viszont az összes hasonló tapasztalatod cserben hagy: a tömegközlekedés, a dugók, és a kerületek közötti távolságok miatt néha azt is nehéz eldöntened, hogy mikor indulj el egy találkozóra ahhoz, hogy biztosan odaérj. 

 

Pörgős éjszakai élet Kép forrása: blog.freepeople.com

5/7 Pörgős éjszakai élet

Elsőre teljesen meglepett, mennyi szórakozási lehetőséged van napnyugta után. Otthon már hozzászoktál ahhoz, hogy általában legkésőbb 9-kor hazamennek az emberek, és az egész falun eluralkodik a csend.

Persze ez nem azt jelentette, hogy esténként egyedül unatkoztál a szobádban, hiszen a barátaiddal mindig összeültetek beszélgetni vagy filmezni.

Csakhogy a városban milliónyi helyre látogathatsz el: ha hajnali 2-kor támad kedvetek biliárdozni, nyugodtan megtehetitek, hiszen ilyenkor még javában zajlik az élet szinte mindenhol.

Stressz az utakon Kép forrása: vintagecarsandgirls.com

6/7 Stressz az utakon

A vezetés milliószor stresszesebb, mint otthon. Vidéken teljes nyugalomban pattantál be a kocsiba, hiszen dugó szinte sosem volt, hétköznap éjszaka pedig óránként maximum 10 autó jött veled szembe.

Ezzel ellentétben a belváros tömve van dudálással és szabálytalan sofőrökkel, arról nem is beszélve, hogy munkaidő után legalább háromszor annyi időbe telik hazajutnod, mint egyébként.

Ráadásul lehetetlen parkolóhelyet találni, ha pedig mégis sikerül, profi manőverekkel kell bepréselned magad a legapróbb helyekre.

Végtelen szabadság Kép forrása: playbuzz.com

7/7 Végtelen szabadság

Mindent felülmúl a szabadság érzése! Bármikor elmehetsz otthonról, bárhova, bárkivel, és csak az tudja meg, akinek el akarod mesélni.

Nem kell többé amiatt aggódnod, hogy a legközelebbi szórakozóhelyen megismerkedsz valakivel, és másnap már mindenki tudni fog róla. Ahogy azért sem, hogy kik a közös ismerőseitek – hiszen egy ekkora városban kicsi az esélye annak, hogy épp a középiskolai „ellenségeddel” legyen jóban a partnered.

Ez pedig csak sokkal magabiztosabbá tesz!