5 kínos etikett baki, amit a legtöbben elkövetnek, ha étterembe mennek

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:

Étterembe általában azért megy az ember, hogy jól érezze magát, így abszolút nem érdemes ilyenkor azon görcsölni, mit hogyan is illik pontosan csinálni, és azzal sincs semmi gond, ha kérdezel, amikor valamit nem tudsz. Az alábbi udvariassági bakikat mégis érdemes elkerülni.

Elkezdesz összetakarítani

Nyilvánvaló, hogy attól, hogy az ember nem a saját konyhájában van, még nem kezd el úgy enni, mint egy kismalac és nem dobálja a földre a szalvétát azzal a gondolattal, hogy úgysem neki kell fölszednie. Ugyanakkor az étkezés óhatatlanul jár némi felfordulással, lesznek kenyérmorzsák az asztalon, és persze használt tányérok, poharak, evőeszközök is gyűlnek előttünk. Ezek összeszedése és feltakarítása nem a te dolgod, hanem a felszolgálóké.

Bár a legjobb szándék vezet, valójában illetlenségnek számít ebbe belenyúlni.

Igyekezz kulturáltan elfogyasztani az ételedet, hogy a lehető legkisebb felfordulást okozd, de az asztal leszedését és a morzsák összegyűjtését bízd azokra, akiknek ez a dolga.

Nem teszed el a telefonodat

Akárcsak az otthoni étkezőasztalnál, egy étteremben sem ildomos a telefonodat nyomkodni, ezzel ugyanis komoly udvariatlanságot követsz el azokkal szemben, akik megosztják veled az ebédjüket vagy vacsorájukat. Természetesen megtörténhet, hogy éppen egy nagyon fontos hívást vársz, ekkor ezt jelezve és elnézést kérve esetleg az asztalon hagyhatod a telefonodat, de ekkor is érdemes kijelzővel lefelé fordítani, és hacsak nem csörög, nem nézegetni.

Nem várod meg, hogy az asztalhoz vezessenek

Hacsak nem jelzi azt külön tábla, a legtöbb étteremben ültetéses rendszert követnek, ami azt jelenti, hogy belépéskor egy felszolgáló fogad, megkérdezi, mit szeretnétek fogyasztani (ebédelni, vacsorázni szeretnétek, vagy csak meginnátok egy kávét), és hányan lesztek. Ezután egy asztalhoz vezet, és átadja az étlapokat.

Ha ezt a lépést kihagyod, és csak bemasírozol az étterembe, majd találomra leülsz egy neked tetsző asztalhoz, azzal nem csak a személyzet munkáját nehezíted meg, de modortalannak is fogsz tűnni.

Az etikett szerint egyébként, ha van férfi a társaságban, akkor neki kell beszélnie a pincérrel, illetve jeleznie, ha van asztalfoglalásotok, de ez persze már részletkérdés, a lényeg, hogy ne úgy érkezzetek meg és üljetek le, mintha tiétek lenne a hely.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!