Ezzel a betűvel a világ egyetlen országának sem kezdődik a neve: kitalálod, melyik az?

Zabolai Margit
Írta: ,

195 ország van a világon, így azt gondolhatnánk, az ABC minden betűjéhez tartozik legalább egy. De ha ország-várost játszotok, ezzel a kezdőbetűvel eléggé nagy bajban lennétek.

Egy helyes megfejtés van, de több tippel is közel jársz

Oké, legyünk kicsit rugalmasak, hiszen a magyar ABC-ben azért vannak eléggé speciális karakterek, elég például az Ő-re gondolni, ezekkel nyilván nem kezdődik egyetlen ország neve sem, éppen ezért például a már fent említett játék során is É helyett el szokták fogadni az E-t is, Ü helyett az U-t, és így tovább. (Bár egyébként É-vel és Ü-vel kezdődő országok is vannak, legalábbis, ha a magyar megnevezésüket használjuk, például Észtország és Üzbegisztán.)

Ám ha a 26 betűs angol ABC-t vesszük, akkor is lesz olyan betű, amivel egyetlen ország neve sem kezdődik. Felkészültél? Dobpergés! A helyes válasz: X!

Ha a te tipped a W volt, azzal is közel jártál a megfejtéshez, mert az egyetlen olyan állam neve, ami W-vel kezdődik, az Wales, ám Wales valójában egy nagyobb, úgynevezett szuverén állam, az Egyesül Királyság része – önállóan nem is szerepel az ENSZ tagállamainak listáján –, így tulajdonképpen ez a megoldás is elfogadható, ha nem is olyan megtámadhatatlan, mint az X. Hasonló a helyzet a Q és az Y betűkkel, ugyanis kizárólag Qatar és Yemen neve kezdődik így, ezeket viszont a magyar helyesírás szerint Katarnak és Jemennek kell írni.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?