A magasabb intelligenciájú személyeknek sokkal kevesebb barátjuk van

Nagy Niki
Írta: ,
A magasabb intelligenciájú személyeknek sokkal kevesebb barátjuk van

Észrevetted már, hogy a zsenik általában inkább magányos farkasok, mint népszerű, társaságkedvelő emberek? Ez nem csak a szélsőséges esetekre igaz: pszichológusok tanulmányozták, hogy azok, akik intelligensebbek az átlagnál, jellemzően kevesebb emberrel ápolnak szorosabb barátságot – és az okát is tudni vélik.

Mitől vagyunk boldogok? Kép forrása: teentimes.com

Egy csapat pszichológus arra kereste a választ, mennyire kell szociálisan aktívnak lennünk ahhoz, hogy boldognak érezzük magunkat. Tizenötezer embert kérdeztek meg (18-28 éves korosztályban), akik eltérő népsűrűségű területeken éltek, és különbözőképpen kommunikáltak a barátaikkal.

A Londoni Közgazdasági Főiskola és a Szingapúri Menedzsment Egyetem kutatása alapján három fő eredmény született: az egyik szerint a nagyobb népsűrűségű területeken élők kevésbé boldogok, a másik szerint az átlagember akkor elégedett az életével, ha nagyjából folyamatos kapcsolatban van a barátaival, a harmadik szerint viszont az intelligensebb emberek kivételt képeznek az előző szabály alól.

Az okosak könnyebben alkalmazkodnak Kép forrása: stylecaster.com

Míg az átlagember nagyjából „követi a birkanyájat”, azaz attól boldog, amitől hozzá hasonló társai is annak érzik magukat, addig a különösen intelligens embernek nem okoz nehézséget alkalmazkodni a saját szabályaihoz. Furcsán hangozhat, de valójában a szokásaink rabjai vagyunk – sokszor csak azért teszünk valamit, mert mindenki más csinálja, és nem azért, mert valóban boldoggá tesz minket. A nagyon okos embereknek nem okoz gondot az ilyen berögzült szokások és a csordaszellem elhagyása – nem félnek egyedül lenni, szembe menni az árral, és tényleg azt csinálni, amit szeretnének.

Ha valamit, akkor ezt az átlagember is eltanulhatja tőlük – persze ez nem jelenti, hogy mostantól mindenkinek magányos farkasnak kell lennie, sokkal inkább azt, hogy érdemes megtalálni, mi tesz boldoggá, és akkor is ezt követni, ha mindenki más azt mondja, hogy rossz úton jársz.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv