A magasabb intelligenciájú embereknek sokkal kevesebb barátjuk van

Nagy Niki
Írta: ,
A magasabb intelligenciájú embereknek sokkal kevesebb barátjuk van

Észrevetted már, hogy a zsenik általában inkább magányos farkasok, mint népszerű, társaságkedvelő emberek? Ez nem csak a szélsőséges esetekre igaz: pszichológusok tanulmányozták, hogy azok, akik intelligensebbek az átlagnál, jellemzően kevesebb emberrel ápolnak szorosabb barátságot – és az okát is tudni vélik.

Nem a beszélgetés, a téma a lényeg Kép forrása: hellanne.tumblr.com

Pszichológusok szerint ez a magányos farkas hozzáállás abból is adódhat, hogy amíg az átlagember a beszélgetés öröméért, az együtt töltött időért találkozik a barátaival, addig a különösen intelligens embereket jobban izgatja maga a téma, amiről a beszélgetés folyik, mint a szociális interakció. Kevésbé foglalkozik a csacsogással, és sokkal többet egy-egy eszme vagy ötlet kifejtésével, mások meggyőzésével, okos szavú vitatkozással.

Carol Graham, a Brookings Egyetem kutatója szerint az intelligens emberek idejük nagy részét azzal töltik, hogy hosszú távú céljaik felé dolgoznak – egy rák ellenszerén dolgozó orvos vagy egy zseniális regénnyel foglalkozó író a másokkal való kapcsolattartást csak figyelemelterelésként, és nem élvezhető eseményként éli meg.

Az okosak könnyebben alkalmazkodnak Kép forrása: stylecaster.com

Míg az átlagember nagyjából „követi a birkanyájat”, azaz attól boldog, amitől hozzá hasonló társai is annak érzik magukat, addig a különösen intelligens embernek nem okoz nehézséget alkalmazkodni a saját szabályaihoz. Furcsán hangozhat, de valójában a szokásaink rabjai vagyunk – sokszor csak azért teszünk valamit, mert mindenki más csinálja, és nem azért, mert valóban boldoggá tesz minket. A nagyon okos embereknek nem okoz gondot az ilyen berögzült szokások és a csordaszellem elhagyása – nem félnek egyedül lenni, szembe menni az árral, és tényleg azt csinálni, amit szeretnének.

Ha valamit, akkor ezt az átlagember is eltanulhatja tőlük – persze ez nem jelenti, hogy mostantól mindenkinek magányos farkasnak kell lennie, sokkal inkább azt, hogy érdemes megtalálni, mi tesz boldoggá, és akkor is ezt követni, ha mindenki más azt mondja, hogy rossz úton jársz.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!