Két dolog, ami alapján az emberek eldöntik, mit gondolnak rólad

Zabolai Margit
Írta: ,

Hiába javasolja a bölcs mondás, hogy ne ítélj elsőre, mégis mindannyian tudjuk, mennyit jelent az első benyomás. De mi alapján dől el, hogy milyen véleményt alakítunk ki valakiről? Erre kereste a választ egy friss tanulmány.

Két kulcskérdésen múlik minden

Amy Cuddy, a Harvard Business School professzora Susan Fiske és Peter Glick pszichológusokkal együtt 15 éven keresztül tanulmányozta az első benyomás jelenségét. Eredményeik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy amikor először találkozunk valakivel, két kérdést teszünk fel magunknak: megbízhatok-e ebben az emberben, és tisztelhetem-e ezt az embert? Az első benyomás alkalmával aztán erre a két kérdésre keresünk minél gyorsabban választ, és ha ezeket eldöntöttük, már markánsan érezhető lesz a hatásuk a véleményünk formálásában.

Ahogy a tanulmány kimutatta, a legtöbb ember, különösen a tudományos vagy professzionális szférában elsősorban kompetensnek, intelligensnek és a szakmájához értőnek szeretne mutatkozni. Ami természetes, hiszen ezek alapján a képességek alapján döntjük el, hogy szeretnénk-e együtt dolgozni valakivel. A valóságban azonban az empátia és a megbízhatóság sokkal többet nyom a latba.

A barlangban ezek voltak az elsődlegesek

Amikor tehát az első benyomásunkat kialakítjuk valakiről, sokkal fontosabb, hogy megbízhatónak találjuk-e az illetőt, mint az, hogy mit gondolunk a képességeiről. A tanulmány szerint ennek oka az őskorra vezethető vissza, amikor is sokkal fontosabb volt az, hogy bizonyosan tudjuk valakiről, hogy nem fog minket megölni, és elvenni minden tulajdonunkat, mint az, hogy vajon képes lesz-e tüzet csiholni.

Éppen ezért elsőként azt próbáltuk felderíteni, biztonságban vagyunk-e egy illető mellett, és csak ezután kezdtünk el azzal foglalkozni, hogy vajon hasznos képességei is vannak-e.

A személyes képességek természetesen nem lényegtelenek, és a hosszabb távú együttműködés szempontjából valóban fontosak, de csakis a bizalom kiépülése után kezdünk el ezekkel foglalkozni – magyarázta Cuddy.

Ha megpróbálsz valakit lenyűgözni, ő azonban nem bízik meg benned, akkor nem fogsz sikerrel járni – világított rá a kutatás. Ahhoz, hogy a rátermettségedet bizonyíthasd, először egy megbízható, jószívű és becsületes ember képét kell megrajzolnod magadról, és ha ez megvan, akkor már továbbléphettek. Enélkül azonban hiába is igyekszel a későbbiekben jó képet kialakítani magadról, a pozitív első benyomás hiányában erre sokkal kevesebb esélyed lesz.