A kék szín pszichológiája – Hogyan hat az érzéseidre, kedvedre és viselkedésedre

Irimiás Alíz
Írta: ,

A színek befolyásolják a kedvünket és az érzéseinket. A művészek és a dizájnerek pedig pontosan tudják, mivel lehet hatást gyakorolni az érzelmekre – a színek testi reakciókat is kiváltanak belőlünk. A kék szinte mindig pozitív hatást gyakorol ránk.

A kék a nyugalom, a biztonság, a bölcsesség, a hűség, az igazság színe, ráadásul kék környezetben a dolgozók motiváltabbak, hatékonyabbak és teherbíróbbak. A kék szín csökkenti az étvágyat, nyugtat, és reményt ad. A sötétebb változatok – bár rendkívül hidegnek számítanak – komolyságot, stabilitást és megbízhatóságot tükröznek. Az is helyénvaló azonban, ha jegesnek, távolinak, hidegnek érezzük a kéket.

A kék sokak kedvenc színe, különösen a férfiak szeretik. Konzervatív, tradicionális színnek számít, amely nyugalomra és alázatra ösztönöz. Békés, biztonságos, de szomorúságot, magányosságot is hordoz magában.

A kék szimbolikus jelentései

A kék a diplomácia színe épp a kiegyensúlyozottsága miatt. Védelmi, biztonságos jellegére utalva gyakran használják egyenruhák színválasztásakor. Az ENSZ békefenntartó katonái kék sisakot vagy sapkát viselnek. A kék farmer ugyanakkor sokáig a hatalom elleni lázadás jelképének számított, ma inkább a szabadság kapcsolódik hozzá. Mivel a kék hűséget, biztonságot hordoz magában, a kék logó használata elősegíti az ügyfélhűség kialakulását.

A kék egyik izgalmas hatását igyekeznek kihasználni az öngyilkossági ráta növekedésének megfékezésében a Távol-Keleten. Az utóbbi időszakban Japánban megnőtt a vonat elé ugorva elkövetett öngyilkosságok száma. Miután kék fényt szereltek fel 71 vonatállomáson az országban, 2000 és 2010 között a vizsgálatok 84 százalékos csökkenést mutattak ezen a téren. Az ausztrálok ezáltal szintén fontolgatják a vonatállomások kék fénnyel való felszerelését.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!