Kaszinótojás és saját állam: 5 kattant novemberi világnap

Sándor Alexandra
Írta: ,

Ha hallgatsz a fura világnapok listájára, a november úgy kezdődik számodra, hogy telezabálod magad kaszinótojással, utána kitakarítod a hűtőt, lesz egy borzalmas napod, alapítasz egy saját országot, végül pedig egészségeset jelentve kibújsz a teendők alól. 

Kaszinótojás nap

November 2-án ünnepeljük az egyik legnépszerűbb hidegtál-étek világnapját, a kaszinótojásét.

Ha te is odavagy érte, bátran fogyaszd ilyenkor reggel, délben és este! Noha az egyoldalú táplálkozás nem túl egészséges, valószínű, hogy egyetlen bolondos napnak nem látja kárát a szervezeted.

Készítheted hagyományos recept alapján, vagy akár meg is dolgoztathatod a fantáziád: próbáltad már sovány túróval, cottage cheese-zel, csípős paprikával, esetleg curry-vel?

A fejedelmi fogás egyébként Olaszországból indult hódító útjára, s világszerte az adott tájegységnek megfelelő töltelékkel szokás az asztalra tenni.

A leggyakoribb változatok között szerepel a salsa szószos, a sonkás, a spenótos, a kaviáros, a szardíniás és a chutney-val felturbózott.

„Takarítsd ki a hűtőt” nap

Mikor takarítottad ki legutóbb úgy a hűtődet, hogy mindent kipakoltál belőle?

Pedig amellett, hogy folyamatosan ellenőrzöd a benne tárolt élelmiszerek szavatosságát, néhány havonta fertőtlenítőszerrel is érdemes áttörölnöd kívül-belül.

Noha az óvintézkedések logikusnak hangzanak, tudjuk, hogy a való életben leginkább utópisztikusak – hiszen jóformán senkinek sincs ideje ilyesmire.

A november 15-i világnap célja, hogy legalább évente egyszer sor kerüljön a „nemszeretem” kategóriás műveletre.

Megelőzheted a káoszt, ha egyébként is lejárati sorrendben tartod termékeket (azaz a hamar lejárók elöl, a többi hátrébb), gondosan becsomagolva teszed be a készételeket, valamint napi rendszerességgel áttörlöd a fogantyút.

Nem is gondolnád, hogy a sűrű nyitogatás közepette hány kórokozó telepszik itt meg!