Kalendárium-szinesztézia: egy jelenség, amitől az emberek látják az időt

Kerekes Vivien
Írta: ,

Az idő múlását még érezni is nagyon nehéz, hiszen megtanulhattuk már rég, hogy néha órák telnek el észrevétlenül, máskor pedig a percek is alig telnek. De akkor hogy lehet, hogy léteznek olyan emberek a világon, akik az időt képesek látni, a szó szoros értelmében? Ez a különleges jelenség a szinesztézia egyik fajtája, és meglehetősen ritka, hogy valakit ezzel diagnosztizáljanak.

A szinesztézia kifejezéssel valószínűleg te is találkoztál már, sőt, akár előfordulhat, hogy nálad is megtalálható valamilyen formában.

A szinesztéziás emberek esetében több érzék kapcsolódik egymáshoz, így nem ritka, hogy a betűkhöz vagy számokhoz különböző színeket, akár ízeket társítanak.

Sőt, létezik olyan típusa is, amely során a betűkhöz, hangjegyekhez egyéni személyiségjegyeket kötnek az emberek.

Persze a listát még bőven lehetne folytatni akár a tükörérintéses szinesztéziával, amelynek lényege, hogy ha például egy filmben valakit megütnek, az adott személy saját maga is érzi a fájdalmat.

Egy különleges típus Kép forrása: booooooom.com

A kalendárium-szinesztézia viszont talán még ennél is érdekesebb, legalábbis a kutatókat már a létezése is nagyon meglepte.

A lényege, hogy az adott személy agyában különböző területek kapcsolódnak egymáshoz, így az időt ő nemcsak érzékeli, de konkrétan látja is maga előtt. Szó szerint!

Egy ilyen szinesztéziával rendelkező személy ezt például úgy fogalmazta meg, hogy az adott évet forgó karikaként látja, ami körülveszi őt, és órajárással megegyező irányba mozog.

Ezen helyezkednek el a hónapok, amelyek közül az aktuális mindig épp áthalad a testén.