4 jóslat, ami nem vált be 2019-ben

Zabolai Margit
Írta: ,
4 jóslat, ami nem vált be 2019-ben

Kép forrása: rfphoto/depositphotos.com

Világvégéből általában minden évre jut egy jóslat, van olyan esztendő, amikor több is, de akadnak előrejelzések, amik azért kicsit komolyabban vehetőek. A jövőbe persze senki sem lát bele, így hiába volt akár komoly alapja az alábbi jövendöléseknek, úgy tűnik, 2019. eltelt anélkül, hogy valamelyik is valósággá vált volna.

New York egy része víz alatt lesz

A Washington Post egy riporterének adott interjújában Jim Hansen klímatudós 1988-ban azt jósolta, hogy a New York-i West Side High Way 2019-re víz alá kerül. A tudós attól is tartott, hogy erre az évre az ablakokat szalagokkal kell majd megerősíteni az erős szél miatt, az akkor ismert madarak eltűnnek, a fák pedig megváltoznak az éghajlat változása miatt.

A rémisztő jóslat ugyan nem vált be, de azért a klímaváltozás miatt korántsem lehetünk nyugodtak: sajnos ez egyike azoknak a jóslatoknak, amelyek esetében az idővel legfeljebb tévedhettek, de ha nem teszünk valamit a változásért, a tartalma minden bizonnyal be fog következni.

Mindenki bogarakat fog nassolni

A világ számos országában teljesen hétköznapinak számít bogarakat enni, míg más kultúrákban ez nem éppen vonzó opciónak tűnik. Néhány éve azonban sok helyről lehetett hallani, hogy ahogyan a pizza meghódította a világot, úgy a bogaras étrend is globálissá válik majd: környezetbarát és fehérjegazdag megoldásnak gondolták ezt sokan.

QuHarrison Terry jövőkutató a LinkedIn-nek adott interjújába egyenesen azt mondta, hogy a bogárdiéta 2019-ben az Egyesült Államok egyik legkomolyabb trendje lesz, és az egész világ piacain keresik majd a szárnyak ropogtatni valókat.

„Jelenleg világszerte több mint 2 milliárd ember rendszeresen fogyaszt rovarokat fehérjeforrásként. Ennek ellenére az iparág csak 406 millió dollárra becsülhető. Egy eltalált termékre vagyunk attól, hogy láthassuk, hogy több milliárd dolláros iparává válik a bogárétel előállítása” – mondta akkor, ám 2019-nek vége, és a föld nagy részén nem lesz szöcske a karácsonyi menüben.

stockphototrends/depositphotos.com

Valósággá válik az űrturizmus

Richard Branson vagy Elon Musk évek óta beszél az űrturizmusról, és sokan gondolták, hogy 2019 lesz az év, amikor tényleg bekövetkezik az áttörés. Jonathan O’Callaghan a Wired-ben például azt jósolta, hogy a sok elhalasztott vagy be nem tartott ígéret után 2019-ben végre tényleg megnyílnak az „űr kapui”, és a földön kívüli kirándulás elérhetővé válik. „2009 óta egyetlen űrturista sem repült” - írta cikkében.

„Ebben az évben azonban arra számítunk, hogy az Egyesült Államokban több magánvállalat kezdi el az emberek űrbe utaztatását. És ha minden a terv szerint megy, ez létfontosságú lépés lehet afelé, hogy a világűr elérhetővé válik magánfinanszírozású űrhajósok számára is.

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy még jövőre sem a Marsra fogunk utazni a Balaton helyett.

Violka08/depositphotos.com

Leválunk a közösségi médiáról

2019 májusában Chris Hughes, a Facebook egyik alapítója a New York Times-ban tett közzé egy nyílit levelet, amelyben felszólította a társaságot, hogy szüntesse meg magát és szabályozza újra az oldalt, hogy megakadályozza a demokráciákra és a társadalmakra már eddig is kifejtett negatív hatás súlyosbodását. Egyesek azt gondolták, hogy ez a közösségi média bukásának kezdete, és 2019-ben az emberek elkezdenek eltávolodni ezektől a felületektől, ám a számok mást mutatnak.

Például a Hootsuite 2019. évi digitális helyzetjelentése megállapította, hogy 2019-ben 3,448 milliárd közösségi médiafelhasználó van világszerte, ami 9 százalékkal több az előző évhez képest. Úgy tűnik, ezek a felületek továbbra is felszálló ágban vannak.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba