Jön a húsvét, drágul a tojás

Jankovics Anna
Írta: ,

A húsvét egyik modernkori törvényszerűsége, hogy a tojás ára szinte az egekbe emelkedik. Vannak olyan tojások is, amiknek nem változik az ára. Mindig drágák voltak, és egyre drágábbak lesznek… és van, amelyik egyszerűen csak különleges.

A kis emberek drága tojása

Mindenki tudja, hogy a tojást is lehet patkolni. Tojást az év végén patkoltak régen, ami arra szolgált, hogy a kovács bebizonyítsa ügyességét. Ma alig pár ember vállalkozik erre a nemes feladatra, és leginkább libatojást és ólomlemezt használnak.

A világrekorder Koszpek József, aki 1119 kézzel készített patkót rakott fel egy strucctojásra.

László Gyula mindenféle tojást patkol, akár még fürjtojást is. A strucc- és emutojásokat gyémántfejű fúróval munkálja meg. És honnan szerez emutojást? A Gyöngyösi Állatkertből. Érdekesség, hogy az emutojás színe smaragdzöld.

László Gyula patkolt tojáskiállítása Markazon, díjmentesen tekinthető meg.

A fotón: László Gyula

Fabergé cári tojásai

Aranyműves édesapja nyomdokain indult, ám áttért a tojáskészítésre, ami hatalmas fantáziáját bizonyítja. Divat lett húsvétkor az arisztokrácia körében ez a fajta „esztétikai csoda”.

A tojás maga aranyból készült, erre került fel a zománcréteg, amit festettek és tovább díszítettek arannyal, drágakövekkel.

Legszebb munkája az Aranytyúkos tojás, amit Sándor cár rendelt feleségének, és a cári koronát mintázta. Belsejében rejtőzött az aranytyúk, rubin szemekkel. Másik híres munkája a Koronázási tojás, amit II. Miklós koronázására készített.

Fabergé csodás tojásainak köszönheti, hogy ő lett a svéd és norvég királyi ház aranyművese. Több, mint harminc évig készítette ezeket a különleges remekműveket. Csak viszonyítási alapként: 2004-ben 10 darab Fabergé tojás 120 000 000 dollárért kelt el.