5 tipp, amivel biztosan kiszűrheted, ha hazudnak neked

Írta: ,

Bár Pinokkió-féle látványos reakciókra kár számítani, azért a való életben is akad pár jel, amikkel lefülelheted, ha valakitől nem az igazat hallod!

Árulkodó zavar Kép forrása: tumblr.com

1/5 Árulkodó zavar

A nem túl rutinos igazságkerülő legszembetűnőbb ismérve, hogy zavarban van. Ha ismered az illetőt, pláne könnyen észrevehető, hogy nem úgy viselkedik, ahogy azt megszoktad tőle. A zavartság megnyilvánulhat szokatlan mimikában, kényszeres, fölöslegesnek tűnő kézmozdulatokban (mint például az orrhegy dörzsölgetése, a torokmagasság piszkálgatása, az arc gyakori megérintése). 

A blokkolt kommunikációnak, vagy a kommunikáció elakadásának szembetűnő kivetülése lehet a torok köszörülgetése. A szemkontaktus kerülése, zavarodott sűrű pislogás, a haj és a ruha igazgatása szintén füllentésre engedhet következtetni. Ha mindehhez még arcpír és eltorzult hangszín is párosul, nyert ügyed van. A tudatos, felkészült hazudó ezeket elkerülendő épp ellenkezőleg, túl feszesen viselkedhet, ez is keltsen gyanút!

Tegyél fel keresztkérdéseket! Kép forrása: twicsy.com

2/5 Tegyél fel keresztkérdéseket!

Ha arra gyanakszol, vaj van a másik füle mögött, hirtelen kérdezz bele a történetébe. Ha az illető jobbra tekint, elárulhatja magát, ugyanis aki az emlékeiben kutat, az balra fog nézni. A jobb oldali agyfélteke felelős ugyanis az emlékezésért, a múltbeli események raktározásáért, ami viszont a test bal oldalát szabályozza – ezért nézünk balra, mintha emlékeinkben vizuálisan is kutatnánk.

Aki viszont épp kitalálja a múltbelinek feltüntetett sztorit, az a jelenbeli gondolkodásért, racionalitásért felelős bal agyféltekét használja, ami a test jobb oldalát aktivizálja. Jó trükk lehet, ha megjegyzel egy részt az elhangzott monológból, később visszakérdezel rá. Figyeld meg, ugyanaz-e a részlet és hogyan reagált a váratlan fordulatra!

Ha sok a részlet és az ismételgetés... Kép forrása: bloglovin.com

3/5 Ha sok a részlet és az ismételgetés...

Aki nem mond igazat és nem a legjártasabb a mellébeszélésben, bizony beleesik ebbe a hibába.

Az ember ugyanis tudat alatt is óhatatlanul magyarázza a bizonyítványát, ismételgeti önmagát, félve tőle, hogy lebukik, ha nincs minden részlet pontosan, az előre elképzeltek szerint a helyén. 

Igyekeznek minden apró részletről beszámolni, időrendi sorrendben, ”tervszerűen”. Keress ellentmondásokat a történetben és emeld is ki! A zavara valószínűleg csak fokozódik majd.

 

 

Visszakérdezget? Ezért! Kép forrása: browsa.se

4/5 Visszakérdezget? Ezért!

Miért, talán nem bízol bennem?” vagy „Miért, mi ebben olyan különös?” A hazug ember sokszor visszakérdez, akár dühösen is, egyrészt hogy időt nyerhessen magának, másrészt hogy védje magát és a kitalált kis rendszerét.

Ha támadó jelleggel kérdez vissza, még egyértelműbben tanúbizonyságot adott a mellébeszélésről.

Ennek pszichológiai magyarázata is, hogy nem érzi jól magát a helyzetben, hiszen van takargatnivalója, amit kérdésekkel feszegetnek.

A gyanús jelek rövidsége Kép forrása: lookastic.com

5/5 A gyanús jelek rövidsége

A feltűnő jelek, amelyek árulkodók lehetnek a mondandó igazságtartalmára vonatkozóan, rövidek. 

Hiszen amint észbe kap az illető, igyekszik hamar az igaznak tűnő síkra visszaterelni a gesztusokat, a mimikát, a tartalmat és az azt körülölelő egész miliőt.

Ha mikrorészletekkel és hirtelen váltásokkal találkozol, gyanúd beigazolódott.