5 egyszerű módszer, amivel tutira kiszűrheted, ha hazudik neked

Esztergály Lilla
Írta: ,
5 egyszerű módszer, amivel tutira kiszűrheted, ha hazudik neked

Bár Pinokkió-féle látványos reakciókra kár számítani, azért a való életben is akad pár jel, amikkel lefülelheted, ha valakitől nem az igazat hallod!

Árulkodó zavar Kép forrása: tumblr.com

A nem túl rutinos igazságkerülő legszembetűnőbb ismérve, hogy zavarban van. Ha ismered az illetőt, pláne könnyen észrevehető, hogy nem úgy viselkedik, ahogy azt megszoktad tőle. A zavartság megnyilvánulhat szokatlan mimikában, kényszeres, fölöslegesnek tűnő kézmozdulatokban (mint például az orrhegy dörzsölgetése, a torokmagasság piszkálgatása, az arc gyakori megérintése). 

A blokkolt kommunikációnak, vagy a kommunikáció elakadásának szembetűnő kivetülése lehet a torok köszörülgetése. A szemkontaktus kerülése, zavarodott sűrű pislogás, a haj és a ruha igazgatása szintén füllentésre engedhet következtetni. Ha mindehhez még arcpír és eltorzult hangszín is párosul, nyert ügyed van. A tudatos, felkészült hazudó ezeket elkerülendő épp ellenkezőleg, túl feszesen viselkedhet, ez is keltsen gyanút!

Tegyél fel keresztkérdéseket! Kép forrása: twicsy.com

Ha arra gyanakszol, vaj van a másik füle mögött, hirtelen kérdezz bele a történetébe. Ha az illető jobbra tekint, elárulhatja magát, ugyanis aki az emlékeiben kutat, az balra fog nézni. A jobb oldali agyfélteke felelős ugyanis az emlékezésért, a múltbeli események raktározásáért, ami viszont a test bal oldalát szabályozza – ezért nézünk balra, mintha emlékeinkben vizuálisan is kutatnánk.

Aki viszont épp kitalálja a múltbelinek feltüntetett sztorit, az a jelenbeli gondolkodásért, racionalitásért felelős bal agyféltekét használja, ami a test jobb oldalát aktivizálja. Jó trükk lehet, ha megjegyzel egy részt az elhangzott monológból, később visszakérdezel rá. Figyeld meg, ugyanaz-e a részlet és hogyan reagált a váratlan fordulatra!

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!