Járd körbe a világ egyik legijesztőbb vidámparkját!

Kerekes Vivien
Írta: ,
Járd körbe a világ egyik legijesztőbb vidámparkját!

Kép forrása: Thomas Kerns

A vidámparkokról mindenkinek azonnal a fényárban úszó játékok, az izgalom és a nevetés jut eszébe. Valószínűleg ugyanezek ugranának be először neked is arról az amerikai parkról, melyet egy az egyben Óz, a csodák csodája meséről mintáztak. Csakhogy ez a hely mára nem kifejezetten gyermekeknek való, ugyanis évtizedekkel ezelőtt élte fénypontját: számos tragédia és pénzügyi probléma miatt 1980-ban bezárták, azóta pedig maximum az Sárgaköves út emlékeztet az egykori vidámparkra.

Csillogó kezdetek Kép forrása: emeraldmtn.com

Óz, a csodák csodája regény és film formájában is milliónyi kisgyermek szívébe zárta be magát, így nem meglepő, hogy egyesek 2 Oscar-díjnál sokkal nagyobb lehetőséget láttak Dorothy kalandos történetében. Ennek köszönhetően 1970-ben megnyílt a sárga kövekkel tarkított, mesebeli vidámpark, ahol bárki tehetett egy izgalmas sétát a varázslatos világban.

A vidámpark alapítója nyugodtan hátradőlhetett: a hely ugyanis a kezdetektől fogva hatalmas sikereket ért el, olyannyira, hogy fénykorában 20.000 látogató fordult meg itt – mindössze egyetlen nap leforgása alatt.

Valóra vált álomvilág Kép forrása: imageck.com

Az eredeti tervek alapján a park egy az egyben úgy nézett ki, mint a történetben, a látogatók pedig képzeletben Dorothyval együtt járhatták be a Sárgaköves utat. A legelső helyszín a kansasi kisfarm volt, ahol még a konyhában tüsténkedő Em nénivel is lehetett találkozni, majd innen vezetett az út Óz birodalmába (igaz, forgószél helyett egy sífelvonó segítségével, azonban ezt úgy alakították át, hogy kívülről egy hőlégballonra hasonlítson).

A parkban a legapróbb részletekre is nagyon figyeltek; az út pont olyan sárga volt, mint a filmváltozatban, a fákra különleges arcokat faragtak, a látogatók pedig a történet többi szereplőjével is találkozhattak séta közben.