Izgalmas és romantikus nyári program - A legjobb csillagnéző helyek Magyarországon

Balatoni Dóra
Írta: ,

El sem tudnánk romantikusabb programot elképzelni annál, mint egy kellemes nyári estén egy plédre leheveredve nézni a csillagos eget. Bár a fényszennyezettség miatt a nagyvárosokban ez nem mindig lehetséges, szerencsére vidéken és a fővárosban egyaránt találunk olyan helyet, ahonnan érdemes az égboltot kémlelni. Mutatjuk, melyek ezek!

Zselici Csillagpark Kép forrása: vadaszlap.hu

A Zselici Csillagpark nem csak Magyarországon ismert, már külföldön is hírnevet szerzett magának, már több nemzetközi díjat besöpört és rendre felkerül a külföldi oldalak által összeállított legjobb csillagnéző helyek listájára is.

Szigetvár és Kaposvár között bukkanunk rá erre a fantasztikus helyre, ahol a viszonylag csekély fényszennyezettség miatt kiválóan láthatjuk az éjszakai csillagos égboltot.

Ha az egyszerű pléden fekvésnél többre vágysz, itt számtalan lehetőség vár, belenézhetsz a távcsövekbe, különleges kiállításokon is részt vehetsz, mozizhatsz, sőt kilátóba is felmehetsz és válogathatsz az innen induló túraútvonalak közül.

Megéri, hiszen a park a mesés, dombos-erdős Zselici Tájvédelmi Körzet közepén terül el.

Pannon Csillagda Kép forrása: flickr.com

A Balatontól nem messze, a Bakonybélben találjuk a Pannon Csillagdát. Van itt minden, ami a természet és a csillag szerelmeseinek kell: csillagászati távcsőpark, digitális planetárium, valamint csillagászati és űrkutatás történeti kiállítás is.

A fényszennyezettség itt igen csekély, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tökéletes helyszínül szolgál a csillagászati élménycentrumnak.

Válthatunk jegyet nappali és esti programokra is, a 3D moziteremben a Mars meghódításáról nézhetünk ismeretterjesztő filmet, kicsik és nagyok itt egyaránt jól érezhetik magukat.