Ismerd meg a sellők varázslatos legendáit!

Kerekes Vivien
Írta: ,

A tengerek és óceánok istennői körül már évszázadok óta lebeg egyfajta misztikus köd. Senki sem tudja pontosan megmondani, hogy kerültek bele a köztudatba, az pedig végképp örök kérdés marad, vajon tényleg van-e bármiféle tudományos alapja a sellők létezésének. De egy dolog biztos: kislánykorodban te is álmodoztál néha arról, milyen jó lenne csatlakozni Arielhez, és a Ficánkáék társaságában lubickolni a habokban. Most – még ha csak gondolatban is – elkalandozhatsz egy mágikus világba a hableányok legendáival és meglepő tényeivel!

A sellők őse Kép forrása: pxleyes.com

Mivel a Föld háromnegyedét víz borítja, nem meglepő, hogy évszázadokkal ezelőtt az emberek még úgy képzelték, a tengerek és óceánok misztikus lényeknek adnak otthont. Ebbe pedig nem csak az ijesztő szörnyek és tengeri kígyók tartoztak bele! 

Egy kutató szerint 4000 éve, már a hableányok "születése" előtt is létezett Ea, a tengerek babilóni istenének mítosza. Deréktől felfelé úgy nézett ki, mint bármelyik hétköznapi ember, lábak helyett viszont hatalmas uszonyai voltak.

Hamarosan a legenda az európai mitológiát is elérte, a férfisellő pedig szépen lassan gyönyörű hableánnyá változott, aki (akárcsak közeli rokonai, a szirének) szépségével magányos tengerészeket csábított a vesztükbe.

Találkozás egy sellővel Kép forrása: emilysoto.deviantart.com

Mégis, a mesebeli legendák és mítoszok ellenére rengeteg valós találkozásról számoltak be a tengerészek és a partok mentén élő lakosok. Az egyik leghíresebb történet még az 1400-as évek Hollandiájából származik.

A helybéliek szerint amikor egy hatalmas vihar után a gát megrongálódott, az áramlattal együtt egy sellő is beúszott az országba. Néhány lány éppen a környéken járt, és felfigyeltek a hableányra, amint egy csónakban rabul ejtve vergődött, sáros vízzel beterítve.

Rögtön menedékbe vitték a sellőt, ahol felöltöztették, és tanítgatni próbálták, de a különleges teremtmény egyetlen hangot sem adott ki magából. Egyébként a hollandok körében is elterjedt egy hasonló szóbeszéd, csakhogy az általuk megtalált sellő annyira jól érezte magát az emberek között, hogy állítólag sosem ment el tőlük – és még hollandul is megtanult beszélni.