Íme, a rejtélyes kristálykoponyák titka

Jankovics Anna
Írta: ,

A kristálykoponyák titka sokakat elgondolkodtatott, még Indiana Jones film is született belőle. Ezek a koponyák kvarc-, vagy más egyéb kristályból készültek. Közülük is a leghíresebb a Mitchell-Hedges-féle kristálykoponya. Egyikük megtekinthető a British Museum-ban, Londonban. 

A Mithchell-Hedges-féle kristálykoponya Kép forrása: thehistoryblog.com

Ez a legtitokzatosabb koponya mind közül. 1924-ben találta meg F. A. Mitchell-Hedges régész lánya, a 17 éves Anna, amikor apja Lubaantum feltárásán dolgozott.

Akkor a koponyának csak a felső részét találták meg, majd kis idővel később az állkapocs részét is meglelték.

Azért különleges ez a koponya, mert a többivel ellentétben tökéletesen élethű, megmunkálása aprólékos, olyannyira, hogy az állkapocs tökéletesen illeszthető az arckoponyához, így az állkapocs nyitása és zárása megoldható.

A koponyán megmunkálás nyomai nem lelhetők fel.

Mi tudható róla? Kép forrása: thehistoryblog.com

1970-ben Frank Dorland restaurátor kezdte vizsgálni a koponyát, és kiderítette, hogy mindkét része ugyanabból a kvarckristályból van kifaragva.

Megdöbbenve tapasztalta, hogy a kristályfaragás ésszerű szabályait figyelmen kívül hagyva van elkészítve a koponya.

Ez azt jelenti, hogy a kristálytengelyt figyelembe véve kellett volna faragni a ,,követ”, mert ellenkező esetben az könnyen megrepedhet. Az is tudható – mivel igen élethű –, hogy női koponyát formál, súlya 5,2 kg-ot nyom.