Ilyen gyakran kellene kimosni a melltartóidat - biztosan rosszul csinálod

Kovács Andrea
Írta: ,

Te milyen gyakran mosod? És őszintén: soha nem volt még, hogy mégis inkább kivetted a szennyesből, hogy csak még arra a néhány órára felvedd, amíg az a fekete ruha van rajtad? A kérdés, hogy milyen gyakran kell melltartót mosni, egyidős az emberiséggel… Na jó, de legalábbis a fehérneműk történetével. Most pedig valaki végre megválaszolta.

Lehet, hogy ez meg fog lepni: minden használat után mosni kellene a melltartót!

Biztosan vannak, akiknek ez evidencia, és nem is értik, hogyan hordhatja valaki több napig ugyanazt a melltartót, ha ugyanazt sem vennéd fel két egymás utáni napon. De biztosan vannak olyanok is, akik néhány napig, esetleg egy hétig is viselik azt a bizonyos igazán kényelmes melltartót, és lehet, hogy vannak olyanok is, akik csak havonta néhány alkalommal dobják be a gépbe a fehérneműt, és nem is tudnák hirtelen megmondani, mikor mosták ki utoljára.

Jené Luciani, a The Bra Book szerzője szerint azonban a melltartót éppen olyan gyakran kellene cserélgetni, mint minden más fehérneműt is, és szerinte még csak nem is kizárólag higiéniai kérdésről van szó: a melltartó tartósságát is befolyásolja, hogy milyen gyakran kerül a mosásba.

Zsírok, baktériumok roncsolhatják az anyagot

Ennyire gyakran kellene kimosni a melltartóidat: te betartod?A szerző szerint a bőrünkhöz szorosan tapadó melltartó egyrészt nagyon könnyen koszolódik, másrészt az összegyűjtött bőrlemezkékben, zsiradékban és izzadságban a baktériumok is könnyebben elszaporodnak, ezek pedig nem csak egészségtelenné teszik a használt és ki nem mosott melltartó újbóli viselését, de az anyagát is károsítják, a szennyeződések hatására a melltartó elveszítheti a rugalmasságát, nehezebben őrzi meg a formáját, így a ruhadarab hamarabb tönkremegy.

A mosás persze szintén nem feltétlenül kedvez a melltartó élettartamának, de ez csak akkor van így, ha nem veszed figyelembe a gyártó utasításait: mindig nézd meg a címkét, és bizonyosodj meg róla, hogy a melltartó mosógépben mosható.

A kényesebb darabokat csak ruhazsákban, esetleg kizárólag kézzel moshatod, de a legtöbb melltartó alacsony hőmérsékleten, kíméletesen centrifugázva a mosógépben sem fog megsérülni.


Van, aki egy kicsit engedékenyebb

Lexie Sachs, a Good Housekeeping Institute Textil laborjának senior termék elemzője szerint azonban nem kőbe vésett szabály, hogy a melltartót minden használat után ki kellene mosni, és nem is feltétlenül lehet olyan gyakoriságot megállapítani, ami mindenkire igaz lenne.

Szerinte, ha izzadósabb vagy, esetleg fizikailag aktívabban telnek a napjaid, akkor valóban indokolt minden használat után kimosni a melltartódat, de ha kevésbé aktívak a mindennapjaid, vagy nem vagy hajlamos az izzadásra, akkor néhány alkalommal nyugodtan viselheted még a melltartódat, mielőtt az a mosásba kerül.

Persze, hogy a szakember mit ért „néhány” alkalmon, az megint csak nem derült ki, így aki nem szeretné minden nap végén a szennyesbe dobni a melltartóját, az sajnos továbbra is csak a saját belátására hagyatkozhat mosási ügyekben…

Kép forrása: AnastaRudneva/depositphotos.com

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!