Ilyen az igazi kínai teaszertartás

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

A világ minden táján isznak az emberek teát, de mindenütt másfélét fogyasztanak és másképpen, mindenütt a saját szokásaik és ízlésük szerint készítik el. A teaivással kapcsolatos szokásokba mindenütt beleszövődik az adott táj vagy ország kultúrája is. Lehet úgy is teát inni, hogy egy csészében gyorsan forró vizet öntünk egy filterre, de lehet egy szabályokhoz kötött teaszertartás keretében is, mint Kínában vagy Japánban, ahol a tea az ősi művészet része.

A kínai teaház 

A kínai teaház a csoportos és megosztott örömök háza volt. Teázás közben a vendégek költeményeket olvastak fel vagy dalokat énekeltek. Reggel, munka előtt is betértek, és este is visszatértek, miután a mezőkön eltöltöttek egy hosszú napot.

A tea mellé könnyű ételeket ettek, barátkoztak, férfiak és nők ismerkedtek egymással. Volt, aki kalitkában a kismadarát is magával vitte. 

Teaivás 

A csészék és a teáskannák aprók voltak. A teából csak háromszor egy kortynyit tudtak egyszerre meginni, három ízlelgető kortyolással. Elég gyorsan megitták, de nem „döntötték le”. A teaszertartásokon hagyományosan fehér, lefedett porcelán csészéből fogyasztották az italt, nehogy elillanjon az aromája.

Megemelték a fedőt, és az orrukhoz emelték a teáspoharat, közben belélegezték a pompás illatot. Ivás közben a fedőt már csak azért is a poháron tartották, hogy visszatartsák a pohárban úszó tealeveleket. 

Teakészítés 

A teaszalonban a teamester teljesített szolgálatot. A szertartás a hosszú évek folyamán sokat változott, csiszolódott. A különféle teák készítése tökéletesedett.

Ma már lehetséges épp csak leforrázni a teát, vagy hosszabb, de pontosan kimért idő alatt kevésbé erős teát készíteni, esetleg több főzetet leönteni ugyanarról a teafű-adagról, és folyamatosan kellemes hőmérsékleten tartani.

Az ismételt forrázásoknál sok időt el lehet tölteni a tea kortyolgatásával, és a tealeveleket újra le lehet forrázni kétszer, háromszor, vagy akár többször is. Az oolong teákat elég néhány másodpercig forrázni, így egyes fajták akár tucatszor is újraforrázhatók. Elég csak annyi vizet használni, amennyi egyszerre elfogy. 

Kínai mentatea

A mentateát Kínában zöldteával készítik, egy félig fermentált fajtából. Ebbe az aprólevelű, „fodros” teába kemény cukordarabokat tesznek, amit kis kalapáccsal törnek le egy nagyobb darabból, majd egy csipetnyi friss mentalevelet adnak hozzá.

Többnyire színes filigrán mintával ellátott, könnyű üvegpohárban szolgálják fel.