Így változott az amerikai szépségkirálynők testideálja 1921 óta

Nagy Niki
Írta: ,
Így változott az amerikai szépségkirálynők testideálja 1921 óta

Kép forrása: missamerica1933.com

Bár folyton azt halljuk, hogy az átlagos testsúly az amerikai nők esetében egyre nagyobb (sajnos az Államokban elterjedt egészségtelen életmódnak köszönhetően), nem jelent nagy meglepetést, hogy a szépségkirálynők nem követik ezt a trendet, és évről évre egyre soványabbak.

 A JAMA Internal Medicine tudományos folyóiratban megjelent kutatás statisztikailag alátámasztja, hogy az amerikai nők nagy része már nem is a súlyfelesleggel küszködő, hanem az elhízott kategóriába tartozik, a szépségideál mégis az egyre vékonyabb és szálkásabb nő.

Kórosan sovány szépségkirálynők?

Az 1980-as évek óta azonban a Miss America győztesek BMI-je (body mass index, a súlyra használt globális mérőszám) jóval az egészséges alatt van – a szépségkirálynők egyenesen a kórosan sovány kategóriába tartoznak.

Forrás: The Evolution of Miss America

Ez nem azt jelenti persze, hogy mindegyik győztes beteg vagy hízásra szorul, egyszerűen az ő külsejük egyre kevésbé tükrözi az átlag amerikai nőét. Az igazság valahol középen lehet: a túlsúlyosság ugyanolyan veszélyes az egészségre, mint a csontsoványság.

Apró koktélruháknak tűnő fürdőruhák

Érdekes megfigyelni azt is, hogy a bikinis versenyszám ruhái hogyan változtak az évek során. Az 1920-as évek szépségkirálynői szinte hosszabb fürdőruhát viselnek, mint amekkora koktélruhákat manapság magukra húznak a lányok. A versenyszámot azonban a 90-es évek közepén majdnem eltörölték, de a nézők visszaszavazták halottaiból, és azóta a végső pontszámok 15%-át adja az, hogy a lányok milyen szép és kidolgozott testtel lejtenek végig a kifutón.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba