Így ne! Ezért vannak halálra ítélve az újévi fogadalmak - Így kellene fogadkozni!

Írta: ,

Vannak legendás történetek arról, hogyan változtatta meg gyökerestül valaki életét egy újévi fogadalom, a legtöbbünknek azonban sokkal ismerősebb az élmény, hogy már az első néhány héten elbukjuk a nagy elhatározást. De mi lehet ennek az oka, és hogyan kellene máshogy csinálni? Reméljük, hogy tippjeinket betartva 2018-ban végre a te céljaid is elérhetővé válnak! Sok sikert!

Ne legyenek irreális elvárásaid! Kép forrása: wishbonebear.com

1/5 Ne legyenek irreális elvárásaid!

Az emberi akarat tényleg hegyeket képes megmozgatni, és némi éjféli pezsgő hatására mi is hajlamosak vagyunk bátor és nagy dolgokat mondani, de ha eddig egy percet sem futottál, és azt fogadod meg, hogy év végére lefutod a maratont… Nos, az sem lehetetlen, de sokkal valószínűbb, hogy belebuksz, mintha egy reálisabb 10 vagy akár 5 km-es táv lefutását tűzöd ki magad elé.

Nem azt mondjuk, hogy legyél kishitű, de érdemes valami olyasmit kitűzni magad elé, ami valóban el is érhető, de azért elég nagy dolog ahhoz, hogy a megvalósítása büszkeséggel töltsön el.

2018 a változás éve lehet, de nem kell, hogy az összes célodat idén érd el. Akkor mit fogadnál meg jövőre?

 

2/5 Ne vágj bele terv nélkül!

Fogadkozni könnyű, a gondok január 1-jén, de legkésőbb 2-án szoktak kezdődni, amikor el is kellene kezdeni a megvalósítást. A fél napi tépelődést, majd a gyors lemondást megelőzheted, ha nem csak a célt fogalmazod meg magadnak újév napján, hanem felvázolod az oda vezető utat is.

Nagyobb rendet fogsz tartani a lakásban? Tegyél ki listát a hűtőre, ami mutatja, melyik nap milyen házimunkát kell elvégezned. Formába hozod magad? Készítsd el az edzéstervedet! Egészségesebben étkezel? Állítsd össze előre az étrendedet, és vásárolj be hozzá!

Egy fogadalmat betartani sokszor nagyon nehéz, de ha nem is tudod, hogy mit kellene csinálnod, akkor egyszerűen lehetetlen.

Ne add fel az első kudarcnál! Kép forrása: vogue.com

3/5 Ne add fel az első kudarcnál!

Egy év hosszú idő, tehát a terveidet is hosszú távra kell kialakítanod. És bármennyire elszánt, bármennyire felkészült is vagy, szinte biztos, hogy lesz majd olyan, amikor nem sikerül tartanod a heti ütemet, amikor valamit alulmúlsz vagy csak ki kell hagynod egy váratlan betegség vagy akár megfázás miatt. Fontos persze, hogy ezek valóban vis major helyzetek, és ne csak kreált kifogások legyenek, de az igazán nagy buktató ott van, ha nem is térsz vissza a tervedhez.

A lendület megtörése ugyanis sok embert megakaszt, és ilyenkor hajlamosak hagyni is az egész fogadalmat, mondván, majd jövőre újrakezdik. De miért vesztegetnél el egy egész évet a következő próbálkozásig? Rendezd a soraidat, ülj vissza a nyeregbe és folytasd ott, ahol abbahagytad! Az év végére eszedbe sem fog jutni, hogy volt ez a kis botlás!

Ne mondj le róla már előre! Kép forrása: mango.com

4/5 Ne mondj le róla már előre!

Meglepő lehet, de állítólag a legtöbb újévi fogadalom azért bukik meg, mert eleve nem is gondoltuk, hogy sikerülhetnek. Ha pedig már a kezdetek kezdetén csak azért mondunk valamit, hogy mi se maradjunk ki a sorból, akkor tényleg nem sok esély van a tervek megvalósítására.

A jó hír azonban az, hogy az első és második pont betartásával ez a kudarcfaktor könnyedén csökkenthető, ha pedig olyan célt találsz, aminek az elérésében valóban hiszel is, nem fogod elgáncsolni saját magadat.

Márpedig ez önmagában fél sikert jelent!

Ne feledkezz meg a jutalomról!

5/5 Ne feledkezz meg a jutalomról!

A cél elérése maga lehet a jutalom, de addig hosszú út vezet, és a lelkesedésedet fent kell tartanod valamivel.

Sikerült tartanod a hétre betervezett lépéseket? Elmentél edzeni vagy befejeztél egy fejezetet a nyelvtankönyvből?

Egy új, lelkesítő könyv, egy rész a kedvenc sorozatodból vagy egy nagy bögre forró csoki biztosan jár neked!

Jutalmazd meg magadat azért, mert dolgozol az álmaid megvalósításán – hiszen ez valóban komoly eredmény, és ha sikerül fenntartanod az ehhez kapcsolódó elégedettség érzetét, akkor az akaraterőd is tovább fogja bírni.