Így lehetsz te is varázsló ‒ Merlin, a mágus tanításai

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Deepak Chopra Merlin és Artúr király (Édesvíz Kiadó 1997.) című könyvéből gyűjtöttünk idézeteket. Chopra orvos és író Indiában nevelkedett, ahol az emberek hisznek a mágusok létezésében. A mágus képes átalakulást létrehozni: a félelmet örömre, a csalódottságot beteljesedésre, az időhöz kötöttet időtlenné változtatja. Nyugaton úgy képzelik, hogy alkímiát gyakorol: arannyá változtatja a fémet. Az emberi lények is arannyá lehetnek.

Az alapvető én

„Egészen emberivé lennünk valóságossá tesz bennünket. A valóság nem meghatározható, csak megtapasztalható.

Figyeld éberen a nap során azokat a kurta perceket, amikor alapvető énedet megtapasztalhatod egy lélegzet, egy érzelem, egy érzékelés mögött!

Mielőtt holnap kiugranál az ágyból, mielőtt értelmed zakatolásba kezd, igyekezd elkapni a tiszta és egyszerű létezés pillanatát! Ez a mozdulatlan, csendes, névtelen állapot rendkívül megnyugtató. (…) Csak önmagad vagy a tudatosság állapotában.

Az egyszerű létezésnek ez az állapota meg-megismétlődik a nap során. Csak kevesen veszik észre, mert szokásaink alapján a gondolkodási folyamattal azonosulunk, s az is végighúzódó a napunkon.”

A múlt súlyának terhe

„Merlin sosem értette, miért ragaszkodnak a halandók a testükhöz. (…)

A halandó test Merlin szemével ruhafogas, amire hiteket, félelmeket, előítéleteket és álmokat aggattak.

Ha túl sok kabátot rakunk a fogasra, magát a fogast már nem is látni. Merlin szerint ezt cselekedték a halandók a saját testükkel.

Az emberi testtől többé nem látni a valóságot ‒ a tudatosság időn áthaladó folyamatát ‒, mert a múlt súlya nehezedik rá. (…)

Ha egészen élő akarsz lenni, meg kell halnod a múlthoz képest.”