Így lehetsz képes éberen álmodni - Csak összpontosítasz és ott is vagy gondolatban!

Írta: ,

Az imént még a szobád közepén álltál, majd egy pillanattal később már a felhők felett repülsz. Aztán egyszer csak észbe kapsz: a lakásod nem is így néz ki, és egyébként szárnyaid sincsenek. Épp egy álom kellős közepén vagy, de a szokásostól eltérően ezúttal tisztában is vagy ezzel.

Végre kipróbálhatsz bármit, amire a való életben eddig nem volt lehetőséged: lehetsz híres énekes, beszélhetsz az állatok nyelvén, és találkozhatsz olyan emberekkel, akikkel egyébként sosem futnál össze. Ez a tudatos álmodás - egy különleges állapot, amiben az irányítás kizárólag a te kezedben van!

1/6 Pontosan mi az a tudatos álom?

Kutatók már évtizedek óta vizsgálják a tudatos álmodást: azt az állapotot, amikor alvás közben ráébredsz, hogy körülötted minden a képzeleted szüleménye.

Ha már tapasztaltad ezt az élményt, akkor biztosan tudod, hogy mennyire magával ragadó érzés az, amikor csak gondolnod kell egy helyszínre, és már ott is teremsz.

A szakértők szerint ilyen szempontból minden ember különbözik, hiszen van, aki sosem emlékszik az álmaira, míg mások kisgyerekkoruk óta képesek irányítani őket. 

2/6 Az első próbálkozások

Az első tudatos álmok általában néhány másodperces és egy-két perces időkeretben mozognak, és meglehetősen ködösek.

Gyakran előfordul, hogy valaki annyira izgatott lesz a szituációtól és a temérdek lehetőségtől, hogy rögtön fel is ébred, vagy legalábbis azt gondolja magáról.

Ilyenkor a tudatos álomnak vége szakad, de valójában közel sincs ébren, egyszerűen csak az események egy hétköznapi álom részeként folytatódnak.

Sőt, ebben az esetben nem is kell azt gondolnod, hogy felébredtél; van, hogy egyszer csak elkezded "elfelejteni", hogy nem a valóságban vagy, és egy szimpla álomba csöppensz vissza. 

3/6 Pozitív hatások

Ha már megtapasztaltad az élményt, akkor téged biztosan nem kell arról győzködni, miért jó érzés a tudatos álmodás.

Mégis, az előnyök nem érnek véget ott, hogy elképesztően szabadnak érzed magad.

Valójában spirituálisan is jelentősen hat rád, hiszen ez által képes lehetsz igazán a jelenben élni.

Kutatók úgy vélik ugyanis, hogy akik gyakran tapasztalják meg a tudatos álmodást, a való életben kevesebbet gondolkodnak a múltjukon vagy a jövőn.

Ráadásul ez nem minden, hiszen vizsgálatok szerint alvás közben leküzdheted a fóbiáidat, és olyan szinten kibontakoztathatod a kreativitásodat, amire ébren nem lenne lehetőséged.

4/6 Próbáld ki a valóságtesztet!

Számos módja van annak, hogy saját magadnál is előidézd a tudatos álmodást.

Az egyik leghatásosabb közülük a "valóságteszt".

Ilyenkor annyit kell tenned, hogy a hétköznapi cselekvések során, mint például bevásárlás, olvasás vagy tévénézés, felméred a környezeted és saját magad, olyan furcsaságokat keresve, amik csak egy álom során lehetnének jelen.

Mondd vissza az aznapi dátumot, gondold át, milyen ruhát vettél fel reggel, mert alvás közben ezekre a részletekre már csak alig, vagy egyáltalán nem fogsz emlékezni.

Ha ezeket minden nap végigcsinálod, hamarosan álmodban is automatikusan elkezded tesztelni a környezted, és ez által teljesen a tudatodra ébredhetsz.

5/6 Keresd a motívumokat!

Emlékeztesd magad! Ha lefekvés előtt elkezded ismételgetni, hogy "emlékezni fogok arra, hogy csak álmodom", egy idő után annyira berögzül az elmédbe, hogy alvás közben is beugrik majd.

Sőt, az is segíthet, ha reggelente egy naplóba összeírod az előző éjszakai álmaidat.

Vannak visszatérő motívumok?

Például mindig magas épületeken találod magad, megjelenik valamelyik rokonod, vagy akármennyire próbálkozol, egyszerűen nem tudsz futni?

Írd le őket, és koncentrálj rájuk; ha álmodban előkerülnek, egy idő után képes leszel felismerni őket.

6/6 A kulcs: REM-fázis

Szakértők szerint a tudatos álmodásra a reggeli órákban van a legnagyobb esélyed, az REM-fázisban.

Létezik már olyan készülék, ami érzékeli a gyors szemmozgást (ez az egyik jellemzője ennek a szakasznak), és ezt követően apróbb fényvillanásokat küld a szemhéjadra, hogy segítsen a tudatodra ébredni.

De az is segít, ha szimplán beállítod az ébresztőt 6 órával a körülbelüli elalvásod utánra, hiszen miután ismét álomba szenderülsz, megnő az esélyed a tudatos álmodásra.

Emellett érdemes B-vitamint, borsmenta teát és szerecsendiót is belecsempészned az étrendedbe, mert ezekben olyan összetevők találhatók, amik előidézhetik ezt az állapotot.