Így karácsonyoznak a világ többi részén

Kerekes Vivien
Írta: ,

Egy évnyi várakozás után végre ismét itt a karácsony! Eljött az ünnepi díszkivilágítás, a fenyőillat és a forró csoki ideje, a hangulatot pedig már hetekkel korábban elkezdték megalapozni a télapós és hógömbös dekorációk, na meg persze a karácsonyi best of slágerek. Ha te is mindig lelkesen veted bele magad a december 24-i fenyőfadíszítésbe, de azért szívesen hangolódnál még egy kicsit a nagy napra, olvasd el, hogyan karácsonyoznak az emberek a világ többi pontján – van ugyanis, ahol egészen különleges hagyományokkal köszöntik ezt a napot!

Fényárban úszó lampioncsokor Kép forrása: weheartit.com

Argentínában – akárcsak nálunk – már novemberben kezdetét veszi a karácsonyi készülődés. A házak ünnepi fényárban úsznak, az ajtókon pedig megjelennek a színes koszorúk is. A karácsonyfát (ami egyébként nem csak fenyő lehet, hanem szinte bármi) általában már december 8-án feldíszítik, sok családban pedig dekorációként vattából készült aprócska golyók is kerülnek rá, a havazás szimbólumaként. 

Mivel Argentínában ilyenkor kifejezetten meleg van, sokan a kertben ülnek össze vacsorázni, de akadnak olyanok is, akik nagy barbecue estet rendeznek. Éjfélkor az emberek mise helyett az utcára vonulnak, és tűzijátékkal zárják le az estét, vagy papírból készült, világító lampionokat engednek fel az égbe; sok család pedig ezek után az egész éjszakát beszélgetéssel tölti.

Jézuska helyett Háromkirályok Kép forrása: cartelescon.com

A spanyol családok általában egy isteni vacsorával indítják a karácsony estét, ami leginkább töltött pulykát jelent (főképp gombával), de az ország egyes pontjain  a tenger gyümölcsei is népszerűek. Ezután együtt indulnak az éjféli misére, majd fáklyákkal, gitárral és dobokkal vonulnak ki az utcára, és hatalmas ünnepséget csapnak.

December 28-a itt kicsit olyan, mint nálunk április elseje: bolondos trükkökkel és csínyekkel próbálják egymást megviccelni az emberek, a tévében pedig egész nap vígjátékokat játszanak.

A nevetésbe azonban egy kis szomorúság is vegyül ezen a napon, a spanyolok ugyanis ekkor emlékeznek meg az ártatlan kisbabákról is, akiket Heródes király kivégeztetett, mialatt a gyermek Jézust kereste. Az ajándékozás nagy részére január 6-án kerül sor, és sokan hiszik úgy, hogy a Háromkirályok hozzák őket – a gyerekek emiatt az ablakba vagy a fa alá rakják a cipőjüket, és még egy vödör vizet is hagynak kint a királyok tevéinek.