Így használhatod életenergiáidat tudatosan Buddha tanításai szerint

Írta: ,

Életenergiánk által egészek és elégedett része lehetünk a világnak. De használhatjuk másra is, hogy sértettek elidegenedettek, mérgesek vagy keserűek legyünk. Buddha tanításai arra szolgálnak, hogy megértsük, a nehéz helyzetek belőlünk erednek. 

Megértés

1/5 Megértés

Minden dolog és személy különálló, és független mindentől és mindenki mástól. De a lényeg, hogy minden összetartozik, és minden függ egymástól.

Ha ezt megértjük és elfogadjuk, akkor igazolva látjuk az életünket uraló összes kapzsiságot, gyűlöletet és vágyakozást. Egyik dolog sem eredhet sehonnan anélkül, hogy ne lenne kapcsolatban a másikkal.


Az ima erőket mozdít meg – ez a hatásos módja


Például minden sejtünk tud a többiről és kapcsolatban áll és együttműködik velük. Ha látókörünket kitágítjuk, rájövünk, hogy minden létező a részünk. 

Törekvés

2/5 Törekvés

Nézzünk a szívünkbe, hogy megtaláljuk, ami iránt elkötelkezettséget érzünk, amire el vagyunk szánva, amit igazán akarunk.

Az önző elme talán megpróbál visszafogni minket, de a tudatosság, hogy szabadok vagyunk, lendületet ad a folytatáshoz.

Az őszinte és szívből jövő hajtóerő megszabadít minket a korlátainktól, amelyek uralkodnak rajtunk.

Az átalakulás akkor történik meg bennünk, amikor már képesek vagyunk meglátni minden élő összekötöttségét, és megértjük, hogy nem gyűlölhetünk olyat, ami a részünk.

Beszéd

3/5 Beszéd

Gyakran halljuk, hogy az igazság akkor derül ki, ha valaki részeg. Ilyenkor eltűnnek a gátlások, és helyettük megmutatkozik az igazi személyiségünk.

Ha figyelni kezdünk beszédünkre, hamarosan meghalljuk, mit is mondunk valójában.

Például tudunk-e úgy beszélgetni, hogy ne szóljunk magunkról, anélkül, hogy akár egyszer is azt mondanánk, hogy „én”?

Képesek vagyunk-e meghallgatni másokat? Tudjuk-e mellőzni az agressziót a beszédünkben? 

Cselekvés

4/5 Cselekvés

„Ha van ott egy fa, akkor ágai is kell, legyenek; ha azonban nincs fa, akkor ágak sincsenek. Ehhez hasonlóan, ha nincs ego, a kivetítések egész sorozata szükségtelenné válik.

A helyes fegyelem, az ilyenfajta feladási folyamat; a teljes egyszerűséghez vezet el bennünket.” (Chogyam Trungpa: The Myth of Freedom)

Tudatossággal kifejlesztheted magadban azt a tiszteletet, amely minden létező érzelmeit megbecsüli, és mindenkit elfogadhatsz olyannak, amilyen, megítélés és diszkrimináció nélkül. 

Kenyérkereset

5/5 Kenyérkereset

Azonosulunk-e a munkánkkal (pl. orvos vagyok, tanár vagyok), tápláljuk az egónkat, vagy foglalkozásunktól függetlenül képesek vagyunk-e azok maradni, amik vagyunk? Van-e időnk meditálni és másokon segíteni?

A munka, a foglalkozásunk az egész élethez való hozzáállásunkat is jelenti. Egy szellemi közösségben töltött idő legfontosabb aspektusa, hogy a közösségen kívül betöltött állásától eltekintve mindenki egyenlő.

Egy vezető állású tisztviselőt megkérhetnek arra, hogy tisztítsa ki a vécét, míg egy bolti eladó kertet tervez. A vécétisztítás nem különbözik a vezetői szereptől. Nem az a fontos, mit csinálunk, hanem az, hogy hogyan állunk hozzá.

Cikkünk megírásához Eddie és Debbie Shapiro Kívül az elméden (Új Vánusz Lap- és Könyvkiadó, 1992) című könyvét használtuk.