Így formálta át Harry Potter világa a személyiségedet

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Bármennyire is megdöbbentő, az első Harry Potter kötet megjelenése óta már 18 év telt el. Az akkori gyerekek szinte kivétel nélkül olvasásfüggővé váltak, ám szép lassan felnőttek – erre alapozva több érdekes felmérést is készítettek azokkal, akik aktívan követték a varázslótanonc életének alakulását.

Toleránsabb világnézetek

2014-ben jelentetett meg a Daily Mail egy olyan angol-olasz kutatást, amely szerint a Harry Potter kötetek olvasása csökkenti az előítéleteket. Keresve sem találhatnánk aktuálisabb kérdést, mint amit a bevándorlók jelenléte okoz, márpedig erről az általános iskolásoknak is van véleményük. Először kifaggatták őket a kérdést illetően, majd az elkövetkezendő hetekben részleteket kellett olvasniuk a könyvekből, végül pedig ismét kitöltették velük a témába vágó kérdőívet. Az eredmény alapján a gyerekek sokkal türelmesebbek, megértőbbek és empatikusabbak lettek a bevándorlókkal szemben a könyv hatására. Később megismételték a vizsgálatot főiskolások körében is, és az eredmény ugyanez lett!

Mi az oka?

Aki olvasta a regényeket, annak nem nehéz megtalálnia a párhuzamot: Harry Potter egész életében azért küzd, hogy megvédje az embereket, varázslényeket, többek között a félvéreket és a muglikat. A regény egyik főhőse, Hermione szintén utóbbiak táborát erősíti, márpedig jó pár részben kiemelkedő teljesítményt nyújt. Szerethető személyisége az olvasóban is elülteti a tolerancia magját, olyannyira, hogy azok, akik fogékony korban, fiatalon olvasták a regényt, bizonyítottan kevesebb előítélettel küzdenek. Ezt persze nem csak a bevándorlókkal szemben felállított vélemények támasztják alá, hanem az is, hogy a fiatal olvasók többségükben teljesen elfogadóak a mássággal kapcsolatban – mindegy, az milyen formában jelenik meg. 

Világháborús párhuzam

A második világháborúban történtek még manapság is borzolják a kedélyeket, és remélhetőleg még nagyon sokáig emlékezni fogunk a rémségekre azért, hogy ne történhessenek meg ismét. Itt is felfedezhető egy párhuzam a valóság és a regény között, hiszen a könyvek legfőbb gonosza, Voldemort Hitlerrel azonosítható. A könyvben Voldemort a származás alapján ítéli meg, ki maradhat életben, egyáltalán nem számít a teljesítmény, a személyiség, vagy a tudás. Így nem csupán a főhős egyik társa, Hermione szorul automatikusan háttérbe, hanem a közkedvelt félóriás, Hagrid és a maga világában kiugró teljesítményt nyújtó házimanó, Dobby is. Persze a sort még folytathatnánk, de a lényeg úgyis az, hogy minél több szívhez szóló szereplő szenved az előítéletek miatt, az olvasó annál toleránsabban viselkedik majd a valóságban.

A roxforti házak személyiségjegyei

Egy másik kutatásban Laura Crysel faggatta a Harry Potter rajongókat arról, hogy a boszorkány- és varázslóképzőben található négy ház közül melyik áll hozzájuk a legközelebb. Ezután kitöltetett velük egy kérdőívet, amiben megpróbálta kideríteni, milyen személyiségjegyekkel bírnak az olvasók.

A rajongók számára nem túl meglepő eredmények születtek: a Griffendélt választók voltak a legbarátságosabbak, legnyitottabbak, a Hugrabug házat választók a legközvetlenebbek, legfigyelmesebbek. a Hollóhát mellett azok voksoltak, akik szívesen vállaltak szellemi kihívásokat, míg a Mardekárhoz – ugyancsak a regényhez hasonlóan – azok sorolták magukat, akikbe némi nárcizmus, törtetés is szorult.

A te kedvenc szereplőd melyik házba tartozott? :)